Българският патриарх Неофит проведе среща с държавната власт и с местното самоуправление в Силистра

11/7/2016
На третия ден от своето пребиваване в Доростолска епархия българският патриарх Неофит бе посрещнат тържествено с изпълнения на Градския духов оркестър на площад „Свобода“ пред сградата на Общинска администрация. Заедно с митрополит Амвросий – духовен водач на епархията с център Силистра, в присъствието на епископи и отци от други епархии, вкл. от чужбина, той бе посрещнат от председателя на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, от кмета на общината д-р Юлиян Найденов, от областния управител Стоян Бонев, както и от много граждани.
 
В заседателната зала на община Силистра бе поредната делова среща на Негово светейшество с представителите на държавната и на общинската власти, с които бяха обсъдени настоящи и бъдещи взаимодействия. Кметът подари на Негово Светейшество картина на силистренския художник Стефан Пенчев, която да му напомня за Силистра, заявявайки: Вашето посещение е знаково, то е израз на уважение към нашата история и към значимостта на Доростолската епархия. Д-р Димитрова му поднесе книги от силистренски автори, както и местни еликсири. Патриархът връчи на кмета икона на неръкотворен образ на Исус Христос с благодарност за богоугодните му дела.
 
В хода на разговора с присъщата си благост патриархът е подчертал, че има единомислие и единодействие между светската и църковните власти, които следват Христовия завет за любов и добруване.
 
По време на деловите разговори областният управител Стоян Бонев заяви, че за него гостуването на българския патриарх Неофит в Доростолска епархия е вълнуващо, защото като представител на държавната власт в област Силистра е имал възможност за общуване в рамките на проведените събития. Той изразява удовлетворение, че е осъществена визитата на Негово светейшество, духовен водач на Доростолска епархия в близкото минало, както и че заедно със светските власти заедно може да се оказва съдействие за нейното укрепваме и израстване.
 
Предния ден по време на тържествената служба в православен катедрален храм „Св. св. първоопастоли Петър и Павел“ патриарх Неофит заяви пред участниците в нея: „Българската православна църква свято пази спомена за онези христови свидетели за мъчениците по нашите земи, вкл. и на 21 свети доростолски мъченици, в чиято чест с решение на Светия синод всяка година ще се провежда специален събор като част от църковния празничен календар. В ход е процедурата за интронизацията на Неврокопския митрополит Борис.“ 
 
Пред множеството участници в тържеството кметът на общината д-р Юлиян Найденов изрази огромната си благодарност към Негово светейшество за отдадената чест към Доростолските мъченици и за вписването им в църковния календар. Кметът помоли патирарха да чете в молитвите си Силистра. 
 
В своето съществуване Дростолска епархия е имала 50 митрополити. Първият епископ на града Авксентий е ученик и последовател на св. Вулфила и е регистриран през 390 г. През 7 в. с идването на славяните и прабългарите епархията временно е закрита, а мощите на мъчениците Дасий, Максим, Дада и Квинтилиан са пренесени в Константинопол.
 
През 2003 г. част от мощите на св. Дасий отново се върнаха в Силистра и бяха поставени в катедралния храм. Там се съхраняват и част от мощите на св. Кирил Аксиополски, понесъл мъченическа смърт през 304 г.
 
След покръстването на българите през 865 г. Дръстър е една от първите епархии на българската православна църква. През 870 г. в града е регистрирана катедрата на епископ Николай, а на брега на р. Дунав, върху лобното място на св. Емилиан, е издигната епископска базилика и епископска резиденция. През 927 г. дръстърският епископ Дамян е обявен за пръв български патриарх, канонично признат от останалите поместни православни църкви.
 
След падането на Североизточна България под византийска власт през 971 г. Дръстър става епископска катедра, а след 1020 г. е под скиптъра на Охридския архиепископ.
 
След освобождението на България от византийска власт при Асеневци Дръстър е митрополитска катедра на Търновската патриаршия. След турското нашествие в края на 14 в. Дръстър-Силистра става митрополия към Константинополската патриаршия. Нейният предстоятел Калист участва на Флорентинския събор през 1439 г.
 
От 15 до 19 в. Доростолска (Силистренска) митрополия е сред водещите епархии на Вселенската църква, а нейните предстоятели през 17-18 в. получават екзархийски права над цялото Подунавие, Влахия и Молдова. През 1871 г. Доростолска епархия е обединена с Червенска с център Русе. На  петия Църковно-народен събор на БПЦ, проведен на 17 декември 2001 г. епархията е канонично възстановена.
 
На 12 октомври 2003 г. Светият Синод на БПЦ канонически избра и провъзгласи Траянополския епископ Иларион за Доростолски митрополит – приемник на митрополитския престол на възстановената и древнопросияла Доростолска епархия. След неговата кончина през 2009 г. за митрополит бе избран Браницкият епископ Амвросий.
 
Доростолският митрополит Амвросий (Александър Александров Парашкевов) е роден на 9 юни 1942 г. в гр. Свищов. Средното си образование получава в родния си град. Впоследствие завършва Висшия химико-технологичен институт в София. По решение на Всеправославния събор през 1998 г. той е приет в каноническо църковно общение за служение в епископски сан, като му е дадена титлата „епископ Браницки“. На 17 януари 2010 г. е избран в епархийски избори, а на 24 януари канонично от Светия синод на БПЦ е утвърден за Доростолски митрополит. На 30 януари 2010 г. е въдворен на престола на Доростолска епархия.
 
В района на Доростолска епархия има над 50 православни храма, вкл. в община Тервел, която е част от епархията. Катедрален храм е църквата „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“ в Силистра, изградена през 1860 г.