Българският патриарх Неофит проведе първия Събор на доростолските мъченици в Силистра

10/7/2016
В православния катедрален храм „Св. св. първоопастоли Петър и Павел” в Силистра Негово Светейшество българският патриарх Неофит отслужи тържествена света литургия, посветена на първия Събор на доростолските свети мъченици – част от празничния календар на Българската православна църква, на които е посветена новоосветена икона.
 
Патриаршеският хор при катедрален храм „Св. Александър Невски” – София допринесе с песнопенията си за внушителното тържество, първо по рода си в Доростолска епархия с духовен водач митрополит Амвросий.
 
В ритуалите участваха епископи и отци от България и от съседни страни, заедно с областния управител Стоян Бонев и с кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов.
 
Негово Високопреосвещенство доростолският митрополит Амвросий заяви пред всички, уважили поканата му да станат част от празника: „По поръчение на Св. синод на Българската православна църква отпразнувахме първата обща служба на Доростолските мъченици. Ние помним и тачим паметта на тези, които са живели в този град, където преди 1 600 години е създадена Доростолска епархия.
 
И най-вече – знайните и незнайни християни, жители на древния Дуросторум, пролели кръвта си за христовата вяра. Това са и воини на главните легиони и на местните жители – бедни материално, но богати с христовата вяра. Брегът на река Дунав е попил кръвта на мъчениците (св. Дасий Доростолски, св. Емилиан Доростолски, св. Квинтилиан Доростолски, св. Дадас Доростолски, св. Пасикрат Доростолски, св. Виталиан Доростолски, св. Валентиниан Доростолски, св. Юлий Доростолски, св. Никандър Доростолски, св. Марциан Доростолски, св. Максим Доростолски, св. Исихий Доростолски, св. Калиник Доростолски, св. Кирил Доростолски и др.), за да подготви процъфтяването на християнството по нашите земи.
 
В 390 г. е даден живот на една от най-древните епархии – Доростолската, с пръв епископ Авксентий, ученик на апостол Вулфила. Имена на доростолските мъченици носят храмове в Румъния и Гърция (в центъра на Атина е св. Емилиян Доростолски).
 
Нека вдигнем духовните си очи към небето и да се помолим на доростолските мъченици – незаспиващи молитвеници за българската земя: „Молете се за нас, които Ви призоваваме да обнови Господ нашата вяра против съблазните на този свят...Честит празник!
 
Ваше Светейшество, от името на Доростолска епархия Ви подаряваме рисувана икона на светите доростолски мъченици, за да се молят за Вас във Вашето нелеко служение на Родината и на Светата ни църква. Приемете и тази мощехранителница с мощи от Вашия небесен покровител Неофит. И още един дар – от протосингела на епархията отец Добри Чаков – одежди, които да Ви напомнят за цялата наша епархийска църква.”
 
Кметът д-р Найденов също поздрави българския патриарх и му връчи вимпел с герб на град Силистра – един от най-старите и знакови в историята ни градове. Областният управител Стоян Бонев приветства госта, подчертавайки необходимостта ни от вяра и обединение за развитието на Силистра и на Силистренсикя край. В знак на уважение към Негово Светейшество той му връчи специален „Поздравителен адрес” и кошница с дарове от Крайдунавска Добруджа.
 
От своя страна патриарх Неофит благодари за поканата за тридневното си посещение в Доростолска епархия и подари на силистренския владика характерен медальон. Той донесе и мощи на светите братя Петър и Павел, чието име носи силистренският храм, за да се поклонят пред тях за пръв път и миряните от Добруджа. За всички бе подготвеният курбан, раздаден за здраве и в чест на събора на добруджанските мъченици.
 
В празника участваха и други представители на институции от Силистра и областта: Елена Томова – зам.-областен управител, Ростислав Павлов – секретар на общината, Мирослав Тодоров – зам.-кмет, Денислав Димитров – общински съветник, Тодор Тодоров – областен координатор на ГЕРБ, Цветана Игнатова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности”, нотариус Златко Нотев, високопоставени на регионално ниво представители на мюсюлманското вероизповедание, както и стотици жители, и гости на Силистра, вкл. от съседна Румъния.