Награди на областния управител на Силистра за автори на разработки на исторически теми, свързани с Добруджа

29/6/2016
В София с участието на заместник областния управител на област Силистра Младен Минчев бе награждаването на победителите в Деветия национален исторически конкурс на Фондация „Ценности“. То стана факт в сградата на Националната художествена галерия. Заедно с представители на журито наградите връчиха Петър Стоянов, президент 1997 – 2002 г. на Република България, и Антонина Стоянова от името на Фондацията, стояща зад инициативата от 1999 г. насам.
 
Албум от Исторически музей Тутракан, посветен на Тутраканската епопея от 1916 г., e предвиден за Светлана Великова – деветокласничка от СОУ „Васил Левски“ – Дулово, като носител на специалната награда за разработката си „Водата като граница. Границите на живота“. Докладът й е поглед към историята на Добруджа през интересна призма – водата, даряваща живот.
 
Добруджанска е и темата на русенеца Милотин Бараков – 12 клас от АГ „Гео Милев“: „Разкъсаната земя. Границите на Добруджа в периода 1817-1940 г.“. Петима ученици от Тервел са авторите на разработката „100-годишната история на една граница в Добруджа“, за която те са отличени с книгата „Съхранена памет“, издадена в Силистра в навечерието на 75-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България в резултат на Крайовския мирен договор от 1940 г. Това са Радостин Димитров, Ралица  Петрова, Живко Пенчев, Семра Рамис и Мирослава Апостолова.
 
Представителите на Русе, Дулово и Тервел получиха освен награди и поздравителни адреси от областния управител на област Силистра Стоян Бонев.
 
Конкурсът се провежда под патронажа на МОН и е за ученици от 8 до 12 клас. Той е част от европейска мрежа EUSTORY, обединяваща 25 европейски държави. Историческите изследвания в конкурса са в писмена или мултимедийна форма, а темите са избор на тези, които са ги разработили, разгледани от местна или фамилна гледна точка. Най-често става дума за събития и преживявания, които са слабо известни или не са застъпени в учебните програми.
 
Конкурсът на Фондация „Ценности“ се провежда за девети път и тази година неговата условна тема бе „Границите в историята – история без граници“. Жури с председател проф. Любомир Огнянов от СУ „Св. Климент Охридски“ оцени представените разработки на 1 500 ученици от цялата страна, вкл. от област Силистра.