В Силистра заседава Областната комисия по военните паметници

15/6/2016
 
В Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областната комисия „Военни паметници“, свикана от областния управител Стоян Бонев. То бе водено от неговия заместник Елена Томова, а в работата му участваха Иво Антонов (директор на Дирекция „Социална политика“) и Кристина Томова – младши експерт в отдел „Социални дейности”, дирекция „Социална политика” в Министерство на отбраната.
 
Комисията обсъди няколко предложения и утвърди решения по тях. Едното е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, чийто председател Стоян Пейчев докладва за извършената работа по подобрения на „Военно гробище 1916 г.“ край ГКПП Силистра. Във връзка с това бе възложено заедно с община Силистра да бъде изготвен проект (идеен), включващ възстановяване на някога съществувала плоча в т.нар. кът с мюсюлмански символи от лявата страна на обелиска.
 
Както и монтиране на нови две плочи с имената на погребаните в мемориала 58 български офицери и войници, загинали през Първата световна война. Проектът минава на две нива на съгласуване – в Областната комисия по военните паметници и в Министерство на отбраната.
 
Другият разгледан въпрос е във връзка с преместването на паметника на загиналите в Отечествената война в град Главиница по повод започналото преди време изграждане на спортен комплекс, наложило Общинския съвет Главиница да вземе решение за ново място на експонирането му. Първоначалната идея е била паметникът временно да бъде поставен в градинката пред НЧ „Христо Ботев“.
 
Необходимостта от ремонт изисква също изготвяне на проект, при това за трайно установяване на паметника, защото такива са законовите правила. Препоръчано бе в проекта да влязат и плочи за изписване на имената на загиналите във войните за национално обединение, Балканска война и Първа световна война. Смесена комисия – от МО, Областна администрация и община Главиница, ще извърши проверка на място, за да препоръча по-нататъшни действия.
 
В рамките на дневния ред директорът на Исторически музей Тутракан Петър Бойчев запозна Комисията с дейностите по подготовката на събитията връзка с отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война по плана на Национален комитет с председател Николай Ненчев – министър на отбраната на Република България, и на Организационен комитет с председател Добромир Тотев.
 
Кулминацията е на 4 септември т. г. край мемориал „Военна гробница Шуменци 1916“ с участието на президента Росен Плевнелиев за почитане на паметта на загиналите на Добруджанския фронт. Същия ден в град Тутракан е достойният финал – тържеството в чест на Тутраканската епопея, оставила трайни следи във военната история на Европа.
 
От 4 до 7 октомври в 4 български града – София, Благоевград, Добрич и Тутракан, ще бъде проведена международна конференция с участието на учени от 10 държави, посветена на Първата световна война.
 
В национален план е предвидено издаване на книга за паметта на Добруджа с пълен списък на всички загинали на Добруджанския фронт, за която е предвидено финансиране от националната програма. Община Тутракан съвместно с Монетен двор е поръчала изработката на позлатена значка „Тутраканска епопея“ в 100 броя по модел на един единствен екземпляр, останал за спомен от преди век.
 
Сборник летопис ще бъде издаден с разкази за бойните действия, размисли, спомени и снимки, факт ще е и втората книга от поредицата „Българска пехота“. Две изложби ще пропътуват из страната с движими културни ценности и табла. Националният военно-исторически музей ще реализира инициативата „Да пазим спомените живи“.
 
Чрез други министерства също ще има събития в рамките на националната програма. Министерство на културата е с две изложби по темата, МТИТС ще възстанови движението на парен локомотив от 1908 г., участвал в Балканската и в ПСвВ. МОН предвижда из цяла България цикъл от лекции, регионални ученически  конференции и кръгли маси. БАН ще има издание със снимки и документи за 11-ата пехотна македонска дивизия. ДА „Архиви“ работи по дигитализиран проект за интернет страницата „Войните на България – 1878-1945 г.“. СУ „Св. Климент Охридски“ ще проведе национален студентски конкурс „България в първата световна война“.
 
На териториите на областните администрации в страната също ще има различни мероприятия. В Силистренска област 6 от събитията са в района на Тутракан, 5 в Силистра, по 2 в Дулово и в Алфатар, както и в село Белица (изграждане на паметник на загиналите във войните).