Събития в страната и в област Силистра по повод 100 години от Първата световна война

10/6/2016
 
През 2016 г. България продължава да отбелязва 100 години от Първата световна война и участието на страната ни в нея по план на Национален комитет с председател Николай Ненчев – министър на на отбраната, и на Организационен комитет с председател Добромир Тотев. Преди време в София бе проведен национален форум по този повод, утвърдил плана и за настоящата година, който е продължение на миналогодишния, вкл. и със събития в четири от общините в област Силистра. В него участва областният управител Стоян Бонев, тъй като чрез Областна администрация са подадени предложенията на общините.
 
Сборник летопис ще бъде издаден с разкази за бойните действия, размисли, спомени и снимки, факт ще е и втората книга от поредицата „Българска пехота“. През м. октомври т.г. е международната научна конференция „Горещото лято на 1916 г.“ със събития, разгледани в комплекс с настъпателните и отбранителните операции на Българската армия от Македонския фронт, както и международната научна конференция в София под надслов „Интерпретации на войната в музейните експозиции“. Две изложби ще пропътуват из страната с движими културни ценности и табла. Националният военно-исторически музей ще реализира инициативата „Да пазим спомените живи“.
 
Чрез други министерства също ще има събития в рамките на националната програма. Министерство на културата е с две изложби по темата, МТИТС ще възстанови движението на парен локомотив от 1908 г., участвал в Балканската и в ПСвВ. МОН предвижда из цяла България цикъл от лекции, регионални ученически  конференции и кръгли маси. БАН ще има издание със снимки и документи за 11-ата пехотна македонска дивизия. ДА „Архиви“ работи по дигитализиран проект за интернет страницата „Войните на България – 1878-1945 г.". СУ „Св. Климент Охридски“ ще проведе национален студентски конкурс „България в първата световна война“. БНТ и БНР ще отразят събитията у нас и в чужбина по националния план.
 
На териториите на областните администрации в страната също ще има различни мероприятия. В Силистренска област 6 от събитията са в района на Тутракан, 5 в Силистра,  по 2 в Дулово и в Алфатар, както и в Белица.
 
Едно от тях – тържествен ритуал поклонение в памет на загиналите в ПСвВ пред паметника „Военно гробище“ край ГКПП Силистра, бе осъществено на 6 май т.г. Направен бе ремонт и на територията на паметника. Предвидени са документална изложба в Силистра с фотоси от личния архив на д-р Борис Ненов, отразяващи основни събития на Северния фронт през 2016 г. (в РИМ Силистра); изложба с библиотечни и краеведски материали в РБ „П. Павлович“, където е замислено краеведско библиографско издание за паметници и паметни места в област Силистра; отново в библиотеката – три тематични фактографски справки с публикации на сайта и фейсбук-страницата на най-голямото библиотечно звено в Крайдунавска Добруджа.
 
В Тутракан: издаване на книга за паметта на Добруджа с пълен списък на всички загинали на Добруджанския фронт, за която е предвидено финансиране от националната програма. Община Тутракан съвместно с Монетен двор – позлатена значка „Тутраканска епопея“, тържеството за която е в началото на септември т.г., вкл. край „Военна гробница 1916“ край село Шуменци, където е предвидено почистване на стелите и надгробните кръстове, вкл. подмяна на 20 от тях. В града е предложено разширяване на алеята на славата с допълнителни пет стели с имената на новоразкритите герои.
 
В село Белица е предложено изграждане на паметник на загиналите във войните. В Дулово – междуучилищна викторина „Първата световна война и участието на България в нея“. В Алфатар – серия от изяви в училища и читалища за ПСвВ, вкл. рецитаторски конкурс.