Най-старата силистренска гимназия обнови библиотеката си

31/5/2016
В ПМГ „Св. Климент Охридски“ в Силистра бе открита обновената зала на училищната библиотека, създадена преди повече от сто години, тъй като първите книги са още от времето на някогашното педагогическо училище. Част от фонда е и дарението на почетния гражданин на Силистра Пирин Бояджиев – учител и краевед, един от най-ярките представители на Бояджиевия род, от който четири поколения силистренци са учили и преподавали в най-старата гимназия, започнала дейността си през 1909 г.
 
Директорката Анелия Невска бе поздравена за придобивката с поздравителен адрес от областния управител Стоян Бонев, от Цветана Цанова – председател на Общинския комитет „Васил Левски“, и от директора на Регионална библиотека „Партений Павлович“ Даниела Недялкова. Поздравленията бяха допълнени с дарения на книги.
 
Обновената библиотека е резултат от съвместните усилия на училищните ръководство и настоятелство, както и факт от проекта „Училищната библиотека – притегателен център за самоусъвършенстване към Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (Програма „Знание и успех“). Библиотеката е снабдена с програмния продукт  „Автоматизирана библиотека – версия 2015“.
 
Реализацията на проекта, започнала през есента на миналата година, продължава до края на м. юни 2016 г. На по-късен етап се предвижда обслужването да е по електронен път, да има и електронен каталог с възможност за справки през интернет. Ще бъдат закупени и 8 лаптопи, като засега на разположение са няколко таблета.
 
Костадинка Маркова – учител франкофон, е с ангажимент към училищната библиотека на силистренската гимназия. Тя разказа накратко нейната история, вкл. за митарствата й от Силистра през Русе до Свищов, Дряново и Ловеч (в периода 1913-1940 г. в годините на т.нар. румънски период за Крайдунавска Добруджа), когато учебното заведение е било наречено „летящата гимназия“, тъй като се е налагало да се мести от град на град.
 
И така до 1940 г., когато Южна Добруджа е възвърната към майката родина България и гимназията е наречена „Климент Охридски“. По-късно в града има две гимназии до обединението им през 1968 г., когато библиотеката отново е събрана на едно място. В един период от време през 70-те години на миналия век тогавашната ПГ „Климент Охридски“ бе в една сграда с тогавашния Полувисш педагогически институт „Дочо Михайлов“ (сега Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“).
 
Своеобразното тържество на духа завърши с представяне на книгата „Бояджиевият род“ лично от нейния автор Димитрина Христова, дългогодишен библиотекар в регионалната библиотека в Силистра.