Град Тутракан стана домакин на две национални прояви

27/5/2016
Град Тутракан бе тазгодишният домакин на Шестия Национален фестивал на децата от социалните институции, в който участваха над 200 деца от цялата страна. Фестивалът е под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и се провежда със съдействието на кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов.
 
Основоположник на проявата е Сдружение „Поощряване и подпомагане на детски таланти – Вега“, подпомогнато от Фонд „Социална закрила“ и Община Тутракан. В кабинета на кмета на общината и с участието но на председателя на ОбС Тутракан Данаил Николов бе проведена делова среща с вицепрезидента Попова.
 
По-късно в салона на Народно читалище „Никола Вапцаров“ фестивалът бе открит. Поздравителни адреси до участниците и организаторите на фестивала изпратиха министър-председателят Бойко Борисов и народният представител от ГЕРБ Алтимир Адамов. От името на Областна администрация Силистра поздрава поднесе заместник областният управител Елена Томова,  участвала в тържеството заедно със заместник областния управител Младен Минчев. 
 
В понеделник отново в Тутракан започва друга национална проява, дело на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие”, което организира 31-я национален поход „По стъпките на четата на Таньо войвода” (30 май - 2 юни 2016г.), съобщи председателят на организацията д-р Анатолий Кънев. Мероприятието е организиран под патронажа на Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България. Походът е залегнал в националния календар на МОН и се осъществява със съдействието на  областите Силистра, Русе, Разград и Търговище, както и с областните музеи.
 
В похода като научни консултанти участват акад. Георги Марков и проф. Христо Матанов. В част от мероприятията ще се включат музикантът Теодосий Спасов и неговата група.  Всяка година походът е с общо 450 ученици от цялата страна. По традиция областният управител на Силистра посреща похода в гр. Тутракан и е председател на комисията в провеждания по традиция преглед на маршовата и строева песен.
 
От КПД „Родно Лудогорие“ казват: „За легендарния отряд от 200 души на Христо Ботев знае всеки българин. За Таньо войвода и четата му от 28 души знаят само някои от историците, а тя е преминала на 17 май 1876 г. едновременно с Ботевата чета и има значение и съдба, сходни с нейните. Четата на Таньо войвода е организирана по план и идея на Христо Ботев, с цел да се увлекат нови въстанически сили към Западна и Източна Стара планина, а турските сили да се разединят. За изходен пункт на четата бил избран град Олтеница, намиращ се срещу Тутракан от другата страна на река Дунав, а за войвода бил поканен избягалият от Диарбекир сливенски революционер Таньо Стоянов. Походът на четата започна при крайдунавското село Пожарево, Тутраканско, и завършва трагично на Керчан баир, Поповско“.