В област Силистра 24 май бе честван с дефилета на учащите се, с тържествени слова и с концерти

24/5/2016
 
В по-големите населени места в област Силистра бе честван празникът 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, обединяващ над 300 млн. души от целия свят. На площад „Свобода” в Силистра с участието на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, на народния представител Алтимир Адамов, на областния управител Стоян Бонев и на д-р Габриела Миткова - началник на РИО на МОН бе тържеството с дефиле на учащите се от всички основни и средни СОУ и професионални училища, на извънучилищни звена и на културни институти.
 
Слова за празника в чест на братята Кирил и Методий произнесоха митрополит Амвросий – духовен водач на Доростолска епархия, представителят на МС на Република България за област Силистра Стоян Бонев, председателят на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова и кметът на общината д-р Юлиян Найденов, чийто управленски екип също участва в тържеството.
 
Тържеството започна с поздравителен концерт, предимно от училищни групи, в който Смесен хор „Седянка" при Народно читалище „Доростол” изпълни общоучилищния химн „Върви, народе възродени”, дело на Стоян Михайловски, написан през 1882 г. в Русе, прославящ светите братя и възрожденския идеал за свобода, наука и култура по българските земи.
 
По традиция на този ден своите абитуриенти изпращат училищата в област Силистра – в областния град, в Тутракан, Дулово и Главиница, както и в други населени места, където има средни училища – Паисиево, Ситово, Окорш и Средище.