Областна администрация поздрави юбиляри с тържествените им концерти в Силистра

18/5/2016
 
В рамките на няколко дни в Силистра бяха проведени няколко юбилейни концерта на формации, изпълнили различни кръгли годишнини. Те бяха поздравени от Областна администрация Силистра чрез поздравителни адреси и материални награди в знак на уважение към тържествата, организирани в чест на юбилеите.
 
Заместник областният управител на област Силистра Елена Томова лично поднесе поздравленията от името на областния управител  Стоян Бонев на юбилярите от Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий“, което навърши 50 години.
 
Те бяха чествани с общ концерт, посветен и на 25-ата година на Ансамбъл „Ритъм“ с художествен ръководител Росен Атанасов. Формацията работи с 600 танцьори от Силистра, Дулово, Главиница и Кайнарджа. Преди няколко години нейна група за народни хора стана победител в националното състезание „Надиграй ме“ по БНТ.
 
Своя юбилеен концерт „50 години Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“ при Народно читалище „Доростол“ Силистра“ проведе и едноименната читалищна структура, най-голямата по своята численост и изяви в повече от десет страни по света.
 
Ансамбълът е единствен в района със свой народен оркестър, народен хор и танцов състав. Главен художествен ръководител на ансамбъла е Тихомир Лефтеров. Юбилейните концерти и на двата ансамбъла преминаха при голям успех и многобройна публика в най-голямата зала в област Силистра – салона на Драматичен театър Силистра.
 
Своята 15-ата година от създаването си чества и друг читалищен състав – Група за стари градски песни и шлагери „Ретро“ с ръководител Никола Касабов, който на концерта в чест на юбилея на групата отбеляза и 60 години, откакто е на сцена като музикант и корепетитор.
 
Наскоро своето уважение и възхита от получените 6 награди на национален училищен театрален фестивал областният управител поднесе и на учениците от Театрално студио "Питър Пан" при ПГСУАУ "Атанас Буров" - най-голямата професионална гимназия в област Силистра, както и към нейния ръководител Христо Христов.
 
През последните дни от името на областния управител бяха поднесени поздравления за празника на град Дулово – 14 май, а предстоят и още няколко поздравителни момента – откриването на фестивала „Утрешният мир започва с днешното приятелство“, започващ на 18 май в Силистра; фестивала за автентичен фолклор „Алфатарски багри“ на 21 май в Алфатар.
 
Ден преди това е връчването на наградата на областния управител за най-добрата студентка във Филиал Силистра в рамките на традиционните „Майски четения“, провеждани в структурата на РУ „Ангел Кънчев“.