Екипът на областния управител на Силистра участва в тържество в Двора на кирилицата в Плиска

13/5/2016
В първите дни на м. май в малкия град Плиска, някогашна първа столица на българската държава, бе проведено честване по повод 1 150-ата година от покръстването на българите в източноправославната християнска вяра. В старата базилика в древната крепост – най-голямата на Балканския полуостров, бе тържеството с участието на висши духовни и светски личности от цялата славянска общност, както и представители на различни институции.
 
Вкл. от Силистра – екипът на областния управител Стоян Бонев и неговите заместници – Младен Минчев и Елена Томова, които приеха поканата на организаторите да бъдат част от един необикновен празник на духа. При това в съседство със съвременното сърце на българщината – Двореца на кирилицата, в който е разположен своеобразен каменен буквар с обща тежест 15 тона.
 
В деня на празника неговите порти бяха отново отворени, за да посрещнат посетителите на културно-историческия комплекс, който е уникален не само за България, но и за света. Дело на своя инициатор,  арменеца Карен Алексaнян, живеещ в България повече от 20 години.
 
От сайта на Двореца - dvornakirilicata.bg, научаваме полезни подробности: Респектът пред делото на царя покръстител и обединител на българите изразява параклисът в края на двора – „Св. Борис I Покръстител“. Пределно семпъл и в същото време – внушителен с каменните си стени, резбования олтар и иконата на царя светец.
 
Аскетичната атмосфера в параклиса спомня тайното покръстване на Борис и внушава единението на управника и духовника, непримиримия борец за християнизация на българите и смирения монах, търсещ душевно успокоение след трудните години на царуването си. Параклисът е осветен на 25.04.2015 г. от Варненско-Преславския митрополит Йоан. По волята на създателя, всяка свещ, запалена в параклиса на светеца, е лепта за поддържане на църквата в Плиска.
 
Високите над 2 м кирилски букви са изработени в Армения от 12 арменски скулптори, ръководени от народния майстор Рубен Налбандян и са транспортирани до България с 2 камиона. Естественият керемиден цвят на пясъчника туф, от който са направени скулптурите, излъчва топлотата и силата на арменската земя.
 
Шест от буквите изписват името на първата българска столица ПЛИСКА. Останалите са разположени свободно върху затревената площ, без да следват азбучния ред. Защото всяка има своето послание с изображенията и орнаментиката си.
 
Скулптурите цар Борис и на св. Кирил и св. Методий са изработени от българския скулптор Бехчет Данаджъ. Комплексът включва и галерия с постоянна експозиция, разказваща с картини историята на покръстването, приемането на кирилицата в България и признаването на църковните славянски книги от християнския свят. Има конферентна зала и магазин за сувенири. Всички те допълват цялостния ансамбъл на комплекса.“