Инициативата „Да изчистим България заедно” стартира официално в София с национална среща на партньорите - Област Силистра и в частност община Тутракан са сред най-активните в доброволческата екоакция

12/5/2016
 
 
Университетската ботаническа градина в София бе домакин на първата национална среща на партньорите в най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно”, провеждана от пет години по естонски модел, стартирал 4 години по-рано. Любими лица от ефира на bTV заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, представители на две министерства – на земеделието и храните, на младежта и спорта; представители на областни и на общински администрации, на неправителствени организации, бизнеса и медиите дадоха старт на кампанията за голямото чистене, което ще се състои на 4 юни. Тази година тя се провежда в навечерието на международния ден за опазване на околната среда (5 юни).
 
Близо 20% от общините в страната са повишили активността си в кампанията от началото й до 2015 г., показва географски информационен анализ, изготвен на база на фактическите данни от картата на инициативата. По традиция област Силистра е сред най-активните, вкл. и заради световния рекорд на община Тутракан, ангажирала 65% от населението си.
 
Това бе специално отчетено на срещата в София в присъствието на кмета на общината д-р Димитър Стефанов, който отбеляза в изявлението си пожеланието „Нека в следващите 364 дни пазим България чиста“. Областна администрация Силистра и Община Тутракан получиха специални благодарствени плакети за отговорното си отношение към акцията. Областният управител на Добрич Детелина Николова предложи нейният девиз „Да изчистим България заедно“ да стане „Да пазим България заедно“.
 
Какво още показват статистическите данни? С най-голям ръст на активността си са общините София и Варна, като тенденция на нарастване е отчетена на територията на 22 от 28-те области у нас. С най-добри постижения по този показател са световните рекордьори в глобалното гражданско движение Let’s Do It World от област Силистра, както и общините от областите Габрово, Смолян, Пазарджик, Враца, Разград, Перник и Плевен. Става дума в страната за общо 1,2 души доброволци. За сравнение – всичко на всичко 2,5 млн. са участниците в 45-те страни, включващи се в световната акция, като освен нас най-активни са страни като Унгария, Швеция, Словения и Латвия.
 
„Повишаващата се активност на доброволците в инициативата говори за настъпваща промяна в навиците на българското общество. Това е сериозен напредък и ни мотивира да продължаваме напред. Като най-голямата телевизия в България, bTV има сериозната отговорност да продължава да превръща гражданите от доброволци за един ден в неизменни посланици на идеите на кампанията”, коментира по повод обявените резултати Павел Станчев, главен изпълнителен директор на bTV Media Group.
 
По време на срещата бяха обявени и първите акции, които ще бъдат организирани в защитени територии и скъпи за българите места като пещерата „Леденика“,  районът около хижа „Беласица“ в местността „Илиевска нива“, историческата местност „Момина скала“ на Витоша, „Кирилова поляна“ над Рилския манастир, „Арбанашкото“ плато край Велико Търново, „Хайдушките водопади“ в близост до Берковица, Аладжа манастир до Варна и много други, с които доброволците ще могат да се запознаят на сайта на инициативата – daizchistim.bg.
 
„Сигурен съм, че на 4 юни заедно ще напишем една различна добра новина – за всички нас, за българската природа и за света, в който живеем”, каза по време на срещата Венелин Петков, директор „Новини, актуални предавания и спорт” в bTV Media Group.
 
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева допълни, че като основен партньор на инициативата МОСВ ще осигури 40 000 комплекта чували и ръкавици за нуждите на доброволците, както и ваучери за гориво в размер на близо 80 000 лв. И тази година от министерството се ангажираха транспортираните до депата отпадъци по време на голямото чистене да не бъдат облагани с такси.
 
В рамките на срещата едни от най-обичаните лица от ефира на bTV и водещи на събитието – Станислава Цалова, Емил Чолаков, Мариана Векилска, Деси Стоянова и Александър Кадиев, призоваха партньорите и гражданите за активно включване в инициативата. Специален гост бе Зеленко Зеленков – талисманът на „Да изчистим България заедно”, който ще мотивира деца и доброволци от цялата страна да участват в акцията по почистване.  
 
Каква е историята на акцията? На 12 май 2012 г. под егидата на bTV цяла България се обедини, за да изчистим България за един ден, да направим страната си по-чиста и красива! Оттогава насам „Да изчистим България” е получила подкрепата на повече от 1 209 675 доброволци от цялата страна. По данни на екоминистерството, за същия период са събрани 76 990 тона отпадъци в рамките на националното почистване на България.
 
Инициативата „Да изчистим България” е най-големият доброволчески и обществен  проект, предприеман досега у нас. Тя е част от глобалното гражданско движение Let’s Do It World, стартирало през 2008 г. в Естония, като между впрочем сред вдъхновителите е и един от създателите на Скайп.
 
В подкрепа на световната инициатива всяка година bTV Media Group успява да обедини водещи компании, граждански организации и институции от цялата страна да приемат кампанията като своя лична кауза. Създадена е национална партньорска мрежа за организация на кампанията. В нея всяка година се включват над 2 500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 265 общини, президентската институция и няколко министерства.
 
Тази година организацията и координацията на съвместните дейности ще бъде координирана от Национален доброволчески център. На телефон 0700 112 05 доброволците в него ще предоставят информация на всички партньори и граждани, които искат да се включат в почистването на 4 юни.
 
Всяка година участниците в кампанията „Да изчистим България заедно“ са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света.
 
По време на срещата бяха представени и още няколко инициативи (освен известната „Яко е да си еко“), вкл. „Приказки без край“, в която в детски болнични заведения се четат приказки, пеят се песни и се провеждат игри с деца, както и се почистват и подреждат пространства в съответни болнични заведения (за 4 години – в 14), като поредните ще са в Русе, Плевен и Варна.
 
Активност обявиха от МЗХ чрез държавните си горски предприятия – в 330 локации с 6 000 души и с 300 автомобила за пренасяне на отпадъци, от BILLA със своите 100 магазина, вкл. акция за засаждане на 100 явора в кв. „Красна поляна“ в София, както и с почистване на паметника „Шипка“ – един от 100-те национални туристически обекта в България. Стана ясно също, че паметникът се нуждае от ремонт и по тази причина на 31 май най-добрите родни изпълнители ще се включат в концерт в Арена „Армеец“ с цел събиране на средства.
 
На 4 юни предстои шестата поред акция „Да изчистим България“ с надеждата в нея да се включат достатъчно хора от различни възрасти, слизайки от балконите на апартаментите си, напускайки трапезите на къщите си и излизайки от хоремага, за да почистят успешно най-невралгичните места в страната.