Тържество за Деня на победата в област Силистра

9/5/2016
 
В Силистра пред паметника на 31 Силистренски пехотен полк – Железен, бе проведено тържество за 9 май – Ден на победата над хитлеро-фашизма и Ден на Европа. То бе дело на община Силистра и бе посветено на 71-та година от края на Втората световна война.
 
В него участваха ветерани от Съюза на ветераните от войните от Силистра и от съседен Кълъраш, Румъния. На поканата се отзоваха Областна администрация Силистра, представена от екипа на областния управител Стоян Бонев, от община Силистра, начело с кмета д-р Юлиян Найденов; представители на институции, политически партии, обществени организации, вкл. Руски клуб Силистра с международната инициатива „Безсмъртният полк“;  учащи се от няколко професионални гимназии, както и много граждани.
 
В словата си д-р Найденов, г-н Бонев, както и гостите от Румъния подчертаха значението на Деня на победата в развитието на Европа и на света в последващите след 1945 десетилетия. В програмата участваха още третокласникът Калоян Йорданов, който декламира тематично стихотворение, и камерна формация при Смесен хор „Седянка“.
 
Градският духов оркестър изпълни химните на Република България и на Обединена Европа. Присъстващите представители на институции и граждански организации поднесоха венци и цветя пред паметника на 31 полк, край който в обозримо бъдеще ще има Мемориал „Стена на славата“. За изграждането му преди 11 години е създаден Инициативен комитет, начело на който в момента е юристът Николай Димов – областен управител в периода 2011-2013 г.
 
Славният 31 Силистренски пехотен полк, в чест на който, както отбеляза в словото си областният управител Стоян Бонев, са звучали салюти в Марша на победата в Москва веднага след Втората световна война, участва в заключителния етап на Втората световна война в състава на 12-а пехотна дивизия от Първа българска армия.
 
Той печели името „Железният полк“ по време на боевете при Драва, Мур и Ястребци. Общият брой на убитите от 31 пехотен полк през Втората световна война е 444 души, при численост на полка 2 600 войници, сержанти и офицери. От загиналите 39 са офицери от полка. И, както припомни в речта си 94-годишният ветеран Йордан Райнов, „полкът беше попълван на 4 пъти и остана наполовина“. Според статистиката, общо 118 силистренци са загинали в други полкове по време на Втората световна война.
 
Със свои инициатива Денят на победата бе честван и във всички общини на регион Силистра, вкл. и в различни населени места, където има паметници, свързани с годишнината.