Събор в чест на доростолските мъченици става най-важното събитие в календара на Доростолска епархия

4/4/2016
 
Събитие, посветено на Доростолските мъченици, дали живота си в името на християнството, е планирано за пръв път в календара на Доростолска епархия за 10 юли 2016 г., стана ясно на работна среща, проведена при областния управител Стоян Бонев с участието на митрополит Амвросий, протосингела на епархията отец Добрич Чаков и на Цветана Цанова – епархийски съветник.
 
„За събитето, което ще бъде най-важното в епархията, има решение от м. февруари т.г., взето от Светия синод на Българската православна църква, и ще бъде традиция всяка година на третата неделя след петдесетница“, заяви доростолският митрополит пред представителя на държавната власт за област Силистра.
 
В участие в Събора официална покана е предвидена за Негово Светейшество патриарх Неофит и за владиците от целия синод на БПЦ, за 18 представители на поместни църкви от Русия, Румъния, Молдова, Украйна, Кипър, както още от Ерусалим и от Вселенската патриаршия.
 
„Според енциклопедия, издадена от Московската патриаршия през 1990 г., известни са имената на 21 доростолски мъченици, на които ще бъде посветено нашето тържество, в което трябва да бъдем заедно – църквата и държавата“, каза в допълнение отец Добри Чаков.
 
За събитието, в чест на което ще има програма с акценти в периода 9-11 юли, е подготвена специална църковна служба. Изработена е и икона, посветена на доростолските мъченици. Налице ще са почетни знаци и грамоти, за да бъдат раздавани по време на събора.
 
По време на срещата с областния управител на Силистра бе коментирано и бъдещето на православния храм „Св. Георги“, за изграждането на който преди двадесетина години е осветено място на кръстовището на ул. „Дръстър“ и бул. „Македония“, но липсата на устройствен план засега възпрепятства старта на строителството по проект, утвърден с конкурс, проведен в средата на 90-те години на миналия век.
 
Обсъдена бе и възможността за монтиране на голям християнски кръст на видно място в град Силистра, решение за какъвто църковните отци са взели още преди десетина години, малко след възстановяването на Доростолска епархия от църковно-народния събор през 2001 г.