Стартира 10-ата Детска полицейска академия на територията на РУ на МВР Силистра

28/3/2016
В град Алфатар бе проведено откриването на юбилейната 10-а  Детска полицейска академия (випуск 2015-2016 година) на територията на Районно управление на МВР в Силистра, провеждана по проект на областната дирекция.
 
То бе осъществено под патронажа на кмета на община Алфата Янка Господинова и с участието на деца от ОУ „Христо Ботев” Алфатар с отговорник полицейски инспектор Радостин Върбанов; ОУ „Цанко Церковски” село Средище начело с полицейски инспектор Теодор Гърдев и ОУ „Георги Сава Раковски” село Ситово, водени от младши полицейски инспектор Стоян Николов.
 
Гостите на откриването на Академията бяха Елена Томова – заместник-областен управител, Сезгин Алиибрям - кмет на община Ситово, Валентина Токушева – заместник-кмет на община Кайнарджа, Галя Иванова от Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ и др.
 
В ритуал, характерен за начинанието, знамето на Академията бе предадено от Траян Петров – началник на РУ Силистра, на капитана на отбора-домакин – Иван-Александър Иванов Георгиев, ученик от ОУ „Христо Ботев” гр. Алфатар. Членска карта №1 бе връчена на кмета Господинова, с каквато разполагат всички участници.
 
Тетрадките за записки по време на обучението са осигурени от ОД на МВР в Силистра, а средствата за писане – от община Алфатар, както и тортата за почерпка след тържеството. Закриването на Детска полицейска академия 2015-2016 г. ще стане на 1 юни.
 
В Силистренска област началото на Детска полицейска академия е поставено на 6 ноември 2006 г. През първата година на нейното съществуване в редиците й се вляха повече от 200 шестокласници от цялата област. От 2006 до 2015 г. в ОУ „Христо Ботев” гр. Алфатар инициативата се реализира без прекъсване.
 
Под ръководството на полицейските служители учениците се обучават да познават и спазват закона, да се движат безопасно по улиците, да пазят себе си и околните, да се уважават и подкрепят взаимно. В програмата им са включени също тренировки по бойно-приложни техники, стрелба с малокалибрено оръжие и патрулиране в съвместни екипи с полицейски служители.
 
Община Алфатар е сред първенците по отношение на добрата организация на Детска полицейска академия. С активната подкрепа на общинската власт и личната ангажираност на кмета на общината, проектът се реализира успешно и се радва на голяма популярност не само сред децата, но и сред цялата общественост.