В село Добротица – училищен патронен празник със спектакъл „1876 – Българската пролет“

25/3/2016
 
В залата на НЧ „Й. Йовков“ в село Добротица, община Ситово, за поредна година местното ОУ „Отец Паисий“ с директор Златан Вълчев посвети на патронния си празник спектакъл, вдъхновен от българската история и литература. Тази година той бе наречен „Българската пролет – 1876“ и бе посветен на 140 години от Априлското въстание.
 
Празникът бе уважен от зам. областния управител Елена Томова, от представляващите местното самоуправление – Станчо Арсов (председател на Общински съвет Ситово), Сезгин Алиибрям – кмет на община Ситово, и от кмета на селото Искра Георгиева.
 
В тържеството се включиха началникът на РИО на МОН д-р Габриела Миткова, главният експерт в образователното министерство Геновева Черкезова, директори на училища от област Силистра, както и родители от селата Добротица, Любен, Босна и Златоклас. Сред специалните гости бе и Алим Жаманов, вицеконсул на Генералното консулство на Руската федерация в Русе.
 
Над 70 ученици от общо 120 възпитаници на училището се включиха в сценките по приказки и литературни произведения, вкл. „Под игото“ на Иван Вазов, по сценарий, сглобен от пом. директора на училището Росица Никова, осъществен с участието на целия учителски колектив.
 
Министър Меглена Кунева и областният управител на област Силистра Стоян Бонев изпратиха поздравителни адреси до основното училище в село Добротица по повод патронния му празник, отбелязан с уникален спектакъл. По този начин училището отвори врата към историята през призмата на литературата и със средствата на едно от най-древните изкуства – театъра.