10-а Областна литературна конференция за ученици от 11 и 12 клас от средните училища в Силистра, Тутракан, Дулово и Главиница

13/3/2016
На 11 и 12 март 2016 г. във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" в град Велико Търново бе проведена 10-а Областна литературна конференция за ученици от 11 и 12 клас от средните училища в Силистра, Тутракан, Дулово и Главиница. 
По линия на МОН близо 60 зрелостници получиха грамоти, книги и диск срещу представените разработки (есета и разкази) на варианти на темата "Вина, наказание и прошка в българската литература и култура", зададена от научния ръководител на форума - проф. д-р Радослав Радев от Великотърновския университет.
За пръв път конференцията, единствена по рода си на областно ниво в страната, се проведе извън Силистра с любезното домакинство на Университета и лично на проф. д-р Ценка Иванова - декан на Филологическия факултет.
Конференцията премина в ауалата на ВТУ, намираща се срещу хълмовете "Царевец" и "Трапезица", където през последните 35-40 години са гостували академици, политици, чуждестранни величия в света на науката и др. гости от близки и далечни страни.
Картина на художника Вихрен Иванов от Силистра бе връчена в знак на благодарност за 10-годишното сътрудничество на проф. Радев от името на съорганизаторите - МОН и община Силистра, с чието съдействие се проведоха четенията. Съпричастие тази година имаше и от Областна администрация Силистра.
На базата на издадените удостоверения за забележително представяне в конференцията, отличниците получиха правото да се запишат в Университета без кандидат-студентски изпит във всички учебни дисциплини без юридическата специалност.