Поклонение пред паметта на Апостола на Свободата

19/2/2016
В Силистра, Тутракан, Дулово, Главиница и в други населени места в област Силистра чрез поклонения, изложби, рецитали и пр. най-различни форми бяха проведени събития по повод 143-ата година от обесването на Васил Левски – Апостол на българската Свобода от края на 19-ия век.
 
Ден преди това областният управител Стоян Бонев се включи в програмата на националната проява пред паметника на революционера в родния му град Карлово.
 
Пред паметника на великия карловец в областния град – един от повече от 130-те в цялата страна, за живота и делото му говориха Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, зам. кметът на общината Денка Михайлова, доц. д-р Румяна Лебедова от Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“, която е и секретар на Общински клуб „Христо Ботьов“.
 
Рециталът „Апостолът в детските очи“ бе изнесен от деца от ЦДГ „Роза-1” с учители Иванка Славова и Ваня Христова. В проявата участва по традиция Градският духов оркестър.
 
В поклонението участваха заместник областните управители Младен Минчев и Елена Томова, които поднесоха венец от името на Областна администрация Силистра, заедно с представители на различни институции, вкл. партии и коалиции, представени в Общински съвет Силистра.
 
Поклонение бе проведено и в град Главиница с участието на зам. областния управител Елена Томова. Паметникът на Апостола в града е дело на силистренския скулптор Йордан Колев, настоящ директор на Градска удожествена галерия.
 
В Дулово пред паметника на Левски в центъра на града също бе организирано поднасяне на венци с участието на Ивелин Статев, главен секретар на Областна администрация Силистра. Рециталът в рамките на програмата бе на ученици от СОУ „Васил Левски“ под ръководството на преподавателката Копринка Калчева, а словото бе на зам. кмета Доротея Тотева.
 
Едноминутното мълчание бе придружено с камбанен звън. Пред паметника по традиция имаше и почетен  страж, подобно на караула на членове на Клуб „Традиция“ в Силистра. В 10-те училища в общината отделно бяха посветени изложби и конкурси на българския патриот.
 
В Тутракан ритуалът бе пред един от двата паметника в града – срещу сградата на общината, изграден преди десетилетия. Рециталът на деца от СОУ „Йордан Йовков“ бе пред представителите на общината начело с кмета д-р Димитър Стефанов. 
 
В проявата се включиха заместник областните управители Минчев и Томова, които заедно с представители на институциите и на патриотични организации поднесоха венци и цветя. Слово произнесе Екатерина Николова от Исторически музей Тутракан.
 
На 19 февруари в Община Алфатар беше почетена 143-ата годишнина от смъртта на Васил Левски. Кметът на общината Янка Господинова заедно с част от общинската администрация поднесе венец на паметника на Апостола в едноименното село, на паметника на загиналите алфатарци, както и на паметника на загиналите за свободата на България жители на с. Алеково.