Държавната и общинската власти обсъдиха темата за мост в зоната Силистра - Кълъръш по покана на Гражданска инициативна група

8/2/2016
Представители на гражданското общество, държавната и местна власти се обединиха в реализацията на съвместни стъпки за реализирането на проекта за изграждане на мост между Силистра и румънския град Кълараш.
 
Това стана ясно на проведената среща по инициатива на неформалната група „Гражданска инициатива Дунав мост Силистра – Кълъраш“, на която областният управител Стоян Бонев и кметът д-р Юлиян Найденов представиха постигнатото до момента по реализацията на проекта, вкл. и след утехни участия в чужбина.
 
Подчертан бе фактът, че реализацията на този важен инфраструктурен проект е основен фактор за икономическото съживяване на района. Припомнено бе, че неговото осъществяване е преди всичко обект на междуправителствени спогодби и договорености между властите в София и Букурещ.
 
По предложение на Веселин Андреев, който е начело на неформалната група, инициатор на събитието, участниците се договориха за изработването до края на месец февруари на предварителен план за действие, като Гражданска инициатива се ангажира с провеждането на среща с румънски представители на НПО, с които да бъдат обсъдени съвместни изяви.
 
В срещата участваха представители на граждански сдружения, предприемачи, университетски преподаватели, лекари, архитекти и еколози. Широкото представителство на общността показва единомислие в предстоящата работа по постъпките за реализацията на идеята. Присъстващите бяха запознати с благослова, изпратен от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий.