В Силистра бе представена книга за Бояджиевия род, родоначалници на възрожденска Силистра

29/1/2016
В зала „13“ на Художествена галерия Силистра бе проведено представяне на най-новата книга на краеведката Димитрина Христова, посветена на Бояджиевия род („По следите на изминалото време“). В нея е проследено развитието на рода, чийто родоначалник е дошлият от Твърдица Бояджи Яни (1815-1893 г.), на когото в Силистра е кръстена улица, включително на 130 души – негови „наследници“ от няколко „клона“.
 
Областният управител Стоян Бонев и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов отправиха поздравителни адреси до авторката Димитрина Христова - знак на признателност за положения тригодишен изследователски труд.
 
Книгата бе представена от проф. дин Георги Атанасов – началник на Археологическия музей в Силистра, който заедно с проф. Иван Недев е сред консултантите на авторката, получила помощ още от отделите „Краезнание“ и „Информация“ на Регионална библиотека „Партений Павлович“, от фотографа Жечко Жеков, както и от архивите на община Силистра, която е сред спомоществователите на изданието, както отбеляза началникът на отдел „Култура“ Цветана Игнатова. Заедно с настоятелството на православния храм „Св. св. Петър и Павел“, и др. частни спонсори. Книгата е отпечатана в печатница „ТИБО“.