В Областна администрация Силистра – гости от самодейни групи по случай Бабинден

21/1/2016
В Областна администрация Силистра бе спазена традицията на Бабинден да бъдат посрещнати според обичая гости от различни групи, пресъздаващи древния ритуал, посветен на един от големите народни женски празници, посветен на жените, които помагат при раждане, както и на младите булки и невести, които са раждали.
 
Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.
 
С участието на областния управител Стоян Бонев, на заместниците му Младен Минчев и Елена Томова, както и на главния секретар Ивелин Статев, премина представянето на програмите, подготвени от читалищните групи от град Силистра (Клуб „Добруджа“ при НЧ „Доростол“), град Алфатар (НЧ „Йордан Йовков“) и село Главан (НЧ „Светлина“), както и от два пенсионерски клуба – Клуб №5 „Димитър Дончев“ – Силистра, и Клуб „Хари 3“ – село Калипетрово.
 
Всички гостуващи групи бяха дарени с пара и погача в знак на благодарност за уважението към празника, към който съпричастна стана и Областна администрация Силистра, където пак според традицията гостуват детски и младежки коледарски и лазарски групи.