Обстановката в област Силистра

18/1/2016
 
На среща при областния управител Стоян Бонев представители на няколко институции (ОПУ, РДПБЗН, Пътна полиция, представителството на „Енерго-Про“ и др.) обсъдиха обстановката в област Силистра.
 
Като тежка се определя пътната обстановка в почти цялата област, съобщават от Областното пътно управление. Основният проблем идва от снегонавяванията на много места по основните пътни артерии за Русе, Добрич и Шумен, и по третокласната пътна мрежа.
 
Предстои да бъде отворен пътят за Русе, но засега няма да бъде пуснато движението за Добрич/Варна. Затруднено е движението и за Шумен, като по-големият проблем е на територията на Лудогорието. Ротор работи от снощи насам в района Исперих – Дулово (при Черник, Вокил, Овен и др. населени места). Тежка техника действа в района на Правда – Паисиево и съседните села.
 
Проходим е пътят за Кубрат откъм направлението Силистра – Русе. Отворени са пътищата Черногор – Главиница и Зафирово – Малък Преславец. В община Силистра около Айдемир, Калипетрово и в района на асфалтова база – пътя за Проф. Иширково, все още има нерешени проблеми. Подобна е ситуацията и в община Кайнарджа.
 
Без ток са десетки населени места – общо 7 в общините Тутракан и Главиница, също 7 в община Дулово. Засега без електричество са в Ситово и Слатина, както и всички населени места в община Кайнарджа. Ток няма и в няколко села в община Силистра – Българка, Богорово, Срацимир, Бабук, Майор Ценович и др., в скоро време се очаква да бъде възстановено осветлението в село Калипетрово. 
 
От РИО на МОН съобщиха, че учебни занятия няма да има от понеделник до сряда в 6 от общините в региона, само в Главиница - засега в понеделник и вторник.