Открит бе паметник на Хайтов в Тутракан

22/12/2015
В град Тутракан бе открит първият в Крайдунавска Добруджа паметник на писателя и родолюбец Николай Хайтов, автор на емблематични български четива, изследовател и на Васил Левски. Общински съвет Тутракан определи със свое решение място за монумента - малка паркова зона край СОУ "Христо Ботев". 
 
Инициативен комитет от привърженици на Националния фронт за спасение на България е в основата на осъществяването на идеята, включително и като дарители в нейна полза. Синовете на писателя - Александър  и Здравец, са автори съответно на бюста и на оформлението на терена. Заедно с гостите те подариха 12 тома с произведения на Хайтов на училището - съсед на паметника.
 
Гости на откриването бяха председателят на НФСБ Валери Симеонов, заедно със свои колеги, народни представители, зам. областният управител Младен Минчев, кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов и др.
 
В Тутракан има близо 15 паметника, вкл. свързани с борбите за национално освобождение, както и посветени на важни за историята на България личности - Левски, Ботев, ген. Пантелей Киселов, Таняо Стоянов- Войводата, Суворов и паметник на загиналите във войните добруджанци.