Серия от благотворителни прояви в Силистра и Тутракан

7/12/2015
 
 
Навечерието на Никулден, Коледа и Нова година обикновено е заредено с много настроение, с годишни концерти, с юбилеи и голям брой благотворителни инициативи, към които съпричастие бе изразено и от страна на Областна администрация Силистра.  
 
За пореден път през последните години десетки силистренци станаха част от провежданата по света кампания, наречената „16 ДНИ ЗА БОРБА СРЕЩУ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ“ (25 ноември - 10 декември). В крайдунавския град тя стартира на 25 ноември по идея на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ – момент от годишната програма на Експертен регионален съвет по проблемите на домашното насилие в област Силистра.
 
Според програмата на Кампанията „16 дни...“ на 30 ноември и на 2 декември бяха проведени две от т.нар. флашмоб акции в предварително избрани райони на град Силистра. На 3 декември бе традиционният вече концерт под мотото „Заедно по-добри”, съчетан с изложба базар за набиране на средства за дооборудване на преходна къща „Резилианс“ и в полза на социалните услуги, предоставяни от Женско сдружение „Екатерина Каравелова”.
 
До участниците в концерта – представители на Вокална школа „Мегатон“, рок група NEWTON, театрално студио „Артистик” и балет „Лиденс” към НЧ „Доростол“ –Силистра, поздравителен адрес отправи областният управител Стоян Бонев, а в него бе вписан поздрав и на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов.
 
От името на областния управител на Силистра бе откупена акварелна рисунка на младия, но талантлив силистренски художник Боян Иванов, а сред закупилите картини са Христина Георгиева и Галя Иванова от сдружението - организатор, и Иван Неделчев – ръководител на рок групи. Според предварителния отчет на  ЖС „Екатерина Каравелова“ 808 лева са събраните средства.
 
Благотворителните прояви в навечерието на Коледа в Силистра продължиха на 4 декември с концерт на  клубовете на БМЧК в Силистра и в Дулово, наречен „Дай криле на мечтите“, резултатите от който са 780 лева от продажба на билети и от проведения базар. Средствата ще бъдат разпределение по решение на координаторите, за да стане ясно кои групи ще бъдат подпомогнати за дейността си през 2016 г.
 
До участниците в концерта - деца от ЦДГ „Иглика“ и ОДЗ "Нарцис", хип хоп групи, бийт боксери, танцова двойка от клуб за спортни танци „Елеганс“, „Балет Б 2“, балет „Аксел“, солисти и музикални изпълнители от Вокална школа „Мегатон“, клубният координатор от клуба в Дулово Жюлияна Георгиева, както и други индивидуални изпълнители, областният управител Стоян Бонев отправи поздравителен адрес. 
 
За 20-и път „Ротари клуб Силистра“ – председател Свилен Съботинов, проведе свой благотворителен бал, повечето от които по традиция са в дните преди Коледа. Около 2 000 лева от приходите ще бъдат заделени за два проекта: в помощ за дооборудване на Кризисен център Силистра и за акция на членовете на Интеракт клуб Силистра в Дома за стари хора в Силистра.
 
Средствата са събрани от продажба на куверти от търгове за икони и картини, както и от билети за томбола. Областна администрация  също участва със своя лепта в благотворителната част на проявата.
 
Пореден благотворителен бал проведе и Ротари клуб Тутракан с тазгодишен председател д-р Юрий Василев, с който бе отпразнувана и 10-годишнината му, с гости от Русе, Свищов, Поморие и Александрия (Румъния). Отчетената сума за разпределение е в размер на 2 000 лева, предназначена за изграждане в Тутракан на голям ретро часовник. За търговете единият от предметите - картина с акварелна рисунка, бе осигурена от Областна администрация Силистра.
 
Наскоро своя благотворителна изява проведе и Лайънс клуб Силистра, чиито събрани средства -  3 500 лева, са в полза на талантливите деца на Силистра. Областният управител на Силистра участва със своя благотворителна лепта на стойността на един куверт, подобно на други около сто гости от десет града на страната.