Кръгла маса отбеляза 70-ата година на РУ "А. Кънчев" в Силистра

16/11/2015
       С Кръгла маса „Щафета на поколенията“ във Филиал Силистра бе почетена 70-ата година от основаването на Русенски университет "Ангел Кънчев“ – най-голямото учебно академично звено в Северна България. Тя бе естествено продължение на тържеството, свързано с началото, настоящето и бъдещето на университета, състояло се на 12 ноември в „Канев Център“ в най-големия град на река Дунав в Република България.
         По покана на ректора чл. кор. проф. Христо Белоев и на  ръководството на Филиала участваха представители на ректорското ръководство начело с проф. Велизира Пенчева – зам. ректор, на Областна администрация Силистра, представена от Младен Минчев – зам. областен управител; на местното самоуправление – д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет Силистра и Цветана Игнатова – началник на отдел „Култура“ в Общинска администрация, д-р Габриела Миткова – началник на РИО на МОН, както и представители на различни институции – Регионална библиотека, ОДК, Общински комитет „Васил Левски", основни и средни училища, преподаватели и студенти – бъдещи педагози, компютърни специалисти и инженери, и др.
       Встъпително слово произнесе доц. д-р Теменужка Богданова – директор на Филиал Силистра към Русенски университет „Ангел Кънчев“. Проф. Пенчева приветства участниците от името на академичния състав и направи обстойна мултимедийна презентация на Русенския университет.
          В рамките на кръглата маса доц. д-р Румяна Лебедова представи юбилейната книга „Ректорите“ (общо 13 в историята на едно от десетте най-стабилни в страната учебни заведения). На финала на форума бе ритуалът по връчване на юбилейни значки и грамоти на изявени представители на академичната общност във Филиал Силистра.
         Сред тях са местни ръководители и преподаватели - проф. Иван Недев, доц. Теменужка Богданова (настоящ директор), доц. Румяна Лебедова и доц. Петранка Трендафилова (членове на Академичния съвет), доц. Тодорка Георгиева (в продължение на години - зам. директор), доц. Илиана Горанова (дългогодишен директор), както и доц. Димо Димов – директор на Филиал Силистра в периода 2008-2012 г. От името на кмета на общината д-р Юлиян Найденов на наградените с юбилейни значки и дипломи бяха връчени поздравителни адреси и цветя.
       Заместник областният управител Младен Минчев приветства участниците в кръглата маса от името на държавната власт, отчитайки факта, че е важно за Силистра да има развиващ се Филиал към Русенския университет. За отбелязване – над 400 студенти – бъдещи бакалаври и магистри по половин дузина специалности, се учат в силистренската структура. Приветствия поднесоха също д-р Димитрова и г-жа Игнатова от името на местната власт, д-р Миткова, Иван Занов от ОСУ "Дръстър" – „Учител на годината 2015“, Искра Николова от ПМГ „Св. Климент Охридски“ от името на базовите учители, и др. представители на институции.