Новият Общински съвет в Тутракан преизбра досегашния си председател

5/11/2015
         В град Тутракан се проведе първото заседание на новоизбрания Общински съвет. Избраните на 25 октомври общински съветници сформираха местния колективен законодателен орган в новия му 17-членен състав. В него 8 са от ГЕРБ, 6 от ДПС, 2 от БСП и 1 от АБВ. За отбелязване е, че 8 от сегашните общински съветници са били местни депутати и в предишните четири години. Сред тях Нихат Кантаров от ДПС е своебразен рекордьор, тъй като е неизменно общински съветник в шести пореден мандат.
         Областният управител Стоян Бонев и заместник областният управител Младен Минчев бяха гости на заседанието, на което резултатите от изборите бяха представени от Константин Стоянов – председател на Общинска избирателна комисия – Тутракан. Той докладва за законността на избора на общинските съветници, на кмета на общината д-р Димитър Стефанов, както и на кметове на 9 кметства. Подобно на кмета на общината, 8 от тях са избрани още на първи тур.
         След церемонията по полагане на клетва от страна на народните избраници в двете части на местното самоуправление в общините – разпоредителна и изпълнителна власти, г-н Бонев даде думата на най-възрастния общински съветник – Ангел Иванов от БСП, за да се премине към избора на председател на Общински съвет Тутракан. Сформирана бе Комисия по избора с председател общинския съветник Красимир Петров.
          Членовете на Общинския съвет направиха две предложения, за които след тайното гласуване стана ясно, че е гласувано, както следва: от общо гласувалите 15 души – за Данаил Николов от БСП – 9 гласа, за Шенол Молла от ДПС – 5, и една празна бюлетина. Така г-н Николов бе избран за председател на Общински съвет Тутракан в мандат 2015-2019 г. Той бе „пръв сред равни“ и в края на предишния мандат на местната власт.