Областният управител на Силистра уважи празника на църквата в село Калипетрово

26/10/2015
 
     Областният управител Стоян Бонев бе специален гост на тържеството в двора на православния храм „Св. Димитър Солунски“ в село Калипетрово, проведен на Димитровден. Негово Високопреосвещенство Дростолският митрополит Амвросий,  протосингелът на епархията и предстоятел на храма ставроф. ик. Добри Чаков, заедно с други свещеници от епархията отслужиха празничната литургия.
      Десетки вярващи целунаха мощите на светията и получиха календар с неговия лик. Осветен бе и традиционният димитровденски курбан. Заедно с НЧ „Пробуда“ бе организиран и концерт на самодейци, вкл. от съседни населени места, за да се почете празникът, разделящ стопанската година.
      В Калипетрово църквата се намира в центъра на селото. Тя е построена през 1847 година. През лятото на 2010 в двора й бяха открити барелеф и помещенията на духовно-просветния център, наречен  „Доростолски митрополит Иларион“. Тук вярващите могат да се поклонят на мощите на св. Дасий Доростолски и на св. Димитра Киевска, по произход българка от Силистра.