В област Силистра заработи първият приют за безстопанствени животни

23/10/2015
 
      В село Калипетрово бе даден официален старт на дейността на Общинския приют за безстопанствени животни в Силистра, който е първият по рода си в областта. На основата на Програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета за 2013-2016 г. Общински съвет Силистра прие Правилник за дейността на приют за безстопанствени животни при общината. Той е създаден съгласно действащото законодателство на Република България.
      Работата по неговото изграждане и узаконяване продължи повече от пет години, през които бяха решавани и проблеми, свързани със съсобственост на терена между общината и други юридически лица. Сред тях и структури на държавата, за което в предишни години бе оказвана помощ и от страна на Областна администрация Силистра.
      Областният управител Стоян Бонев и заместникът му Младен Минчев бяха сред официалните лица на събитието, домакин на което бе изпълняващият длъжността кмет на община Силистра инж. Емил Гойчев. Участваха още директорът на РЗИ д-р Теодора Начева, представители на ОДБХ, директори на дирекции в Община Силистра, представители на изпълнителя по проекта „Ербауер“ ЕООД, управителят на Общинския приют Димитър Иванов, ветеринарният лекар д-р Дамян Славов и др.
       Всички служители на приюта с капацитет от около 100 животни са преминали успешно обучението си за хуманно отношение, което гарантира, че животните ще са в добри ръце и към тях ще бъдат полагани необходимите грижи.
      От 1 януари 2016 г. съгласно Европейските директиви с промяна в Закона за защита на животните безстопанствените кучета ще бъдат прибирани в приюта за постоянно. Не се допуска връщането им в дворове на детски ясли, детски градини, училища, болници и в близост до спортни площадки и други съоръжения, където играят деца и подрастващи.