В Силистра бе открита автоматизирана газоснабдителна станция

9/10/2015
       На 9 октомври 2015 г. бе официалната церемония за откриване на Автоматизирана газоразпределителна станция Силистра и завършване на изграждането на газопровод с високо налягане. Гости на церемонията бяха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министър Теменужка Петкова, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов, областният управител на област Силистра Стоян Бонев, областният управител на област Добрич д-р Маргарита Новоселска, представители на общини от област Силистра, през които минава газопроводът, както и представители на местния бизнес.
     Тържеството премина със специалното участие на д-р Антонио Таркуино – почетен консул на Италия във Варна, на Валентин Шайдер от Европейска банка за възстановяване и развитие, на Фабрицио Д‘ Алесио, управляващ директор в „САЛП“. В края на деловата част гостите заедно прерязаха лентата на новата придобивка на Силистра и областта. Проектът е съфинансиран по линия на Международен фонд „Козлодуй“.
     „Газостанцията в Силистра струва 24-25 млн. лева и благодарение на нея ще има достъп на газ до общините Силистра, Тервел, Алфатар и др. Искам да ви обещая, че докато ние управляваме газопреносната и компресорната мрежа в България ще бъдат 100%  държавна. Всяка година инвестираме между 150 и 200 млн. в нашите компресорни станции. След няколко дни в Ихтиман пускаме компресорна станция. Правим две на турската граница до края на годината – супермодерни, мощни, реверсивни в двете посоки“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.
     Вицепремиерът Томислав Дончев: „Регион, до който няма път и енергийни доставки, няма бизнес и работни места. Поздравявам общините Силистра, Алфатар, Тервел и другите, до които ще стига газопроводът, защото възможността да ползват газ им осигурява по-ниски разходи за публичните сгради, училища и детски градини; както и повече шансове за бизнеса. Дава се възможност за развитие на цели нови индустрии, каквито не са съществували поради липсата на газ. Най-важното – поздравявам всички жители на региона, защото от утре ще дишат по-чист въздух, ще имат работа и препитание. Поздравления и нека следващата година да не оставим нито една регион без газификация и нито една посока, с която да нямаме газова връзка“.
     Министър Теменужка Петкова: „Днешният ден е специален за всички нас, дълго чакан от жителите и от бизнеса на община Силистра. „Булгартрансгаз“ навакса за шест месеца двугодишното забавяне. Този проект е важен за газопреносната мрежа на страната, и особено за община Силистра. Защото ще постигнем няколко много важни неща: ще осигурим комфорт; ще се плаща по-малко за енергийни ресурси; ще намалее отделянето на вредни емисии и др. Газификацията е важна за Силистра, защото е знак за чуждите инвеститори да имат интерес да инвестират в региона“.
    Г-н Валентин Шайдер: „Благодаря на всички, които реализираха този важен газов проект. Доставката на газ е сред мерките, изпълнявани съвместно с процеса на извеждане от експлоатация на ядрените реактори. Остава все още работа по фонда „Козлодуй“. Банката продължава активна работа за своевременното приключване на програмите и успешното сътрудничество с всички български власти.“
      На 5 март 2013 г. бе символичната първа копка на АГРС при Силистра, след като месец преди това бе дадено разрешението за строеж и на самия 80-километров газопровод от Добрич до Силистра. Освен Силистра още три общини ще имат възможност да ползват газопровода.