Поздравления от областния управител на Силистра във връзка със 75-ата година от Крайовския договор, 50 години на Дружество на СБХ и началото на учебната година в ОДК Силистра

2/10/2015
 
         На 1 октомври в Силистра тържествено бе чествано възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството България – първо с ритуал пред паметника на цар Борис III Обединител, а по-късно и с представяне на две издания, посветени на 75-ата година от Крайовския договор.  
       Основното слово бе на доц. д-р Румен Липчев от РИМ Силистра, който заедно с колежката си Наталия Симеонова е съавтор съставител на журнала „Да защитим достойно собствената си самоличност“. До тях областният управител изпрати специални поздравителни адреси. В ритуала участва заместник областният управител Младен Минчев.
     „Паметен лист за 75-годишнината на Крайовския договор“, дело на Учебно-изследователска лаборатория „Културно наследство“ при катедра „Филологически науки“ при Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“ под ръководството на доц. д-р Румяна Лебедова, съсъставител на уникалния сборник разкази „Съхранена памет. Спомени на съвременници“, бе представен в заседателната зала на община Силистра.
      Студенти реализираха пред аудиторията, включваща и преподаватели от научните среди в града, както и ученици от специализирани клубове заедно със своите учители, и специално подготвена мултимедийна разработка за 135-ата година от рождението на Йордан Йовков. Техният труд също бе уважен с поздравителни адреси от представителя на държавната власт в област Силистра, както и от Общинска администрация.
       В Градската художествена галерия в Силистра бе чествана и 50-ата година от създаването на Дружеството на Съюза на българските художници, в което участваха представители на различни институции, както и художници от няколко поколения. Тяхната юбилейна изложба е на разположение на почитателите на изобразителното изкуство.
         На 1 октомври започна новата учебна година и за участниците в клубовете в Обединен детски комплекс – Силистра, най-големият по рода си в областта. Той е сред 4-те извън учебни звена в системата на образователните институции в региона и дава възможност за развитие на талантите на подрастващите в различни направления – спорт, рисуване, наука и техника.