Проведен бе национален събор възпоменание в чест на 99-ата година от Тутраканската епопея през Първата световна войн

6/9/2015
        Община Тутракан и Историческият музей в града организираха за пореден път Националния възпоменателен събор  за 99-ата година от Тутраканската епопея на Добруджанския фронт. Тържеството с участието на граждани и потомци на загиналите от Силистренска, Разградска, Търговищка и Варненска области бе в района на „Военна гробница Шуменци 1916 г.“. В него участваха със слова кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов и областният управител на област Силистра Стоян Бонев. В проявата се включиха също представители на областните военни отдели от Силистра и Търговище, кметът на Нови пазар, членове на патриотични и военни организации от България и Румъния, както и на неправителствени структури, вкл. от съюзите на офицерите от резерва и на ветераните от войните.
        Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум отслужи заупокойна молитва в памет на над 8 000 войници и офицери, от които 1 764 българи, а останалите германци и румънци, загинали в битката към подстъпите към фортовете на тутраканската крепост през есента на 1916 г. Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметник, уникален със своя надпис на четири езика, в който се казва: „Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество“. Велосипедисти от Тутракан проведоха своя пореден колопод до Шуменци.
        От 1941 г. насам в началото на всеки м. септември пристигат на полето на бойните действия представители на властта и на общините, на които са били граждани загиналите, за да участват във възпоменанието. Продължава доизграждането на мемориалния комплекс, включващ гробищен парк, паметници и православен храм, както и стели с имената на героите.
       Тутраканската операция, Добруджанската епопея и операцията при Кубадин заемат важно място в събитията в края на първата световна война, което обуславя и възпоменателния събор край село Шуменци. Музеят в Тутракан  разпространи  две нови свои издания, посветени на 75-ата година на Крайовската спогодба: книгата „Летопис. Хронология на факти и събития” на Жеко Попов и Петър Бойчев, и специален цветен илюстрован вестник „75 години Свободна Добруджа”. На 17 и 18 септември Тутракан и Добрич са домакини на общодобруджанска научна конференция, посветена на юбилея на възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България.