Областният управител на Силистра участва в празника за Деня на миньора и в конференция с бизнеса

2/9/2015
 
         Областният управител на Силистра Стоян Бонев участва в празника на „Каолин“ АД, проведен на 1 септември във връзка с отминалия Ден на миньора и професионалния празник на работещите в минно-добивната промишленост. Той поздрави организаторите на първенството – Управителния съвет на дружеството, възстановило традицията тържеството да е за всички – работници, служители и техните семейства, както и за поканените гости и партньори.
         В специалния поздравителен адрес на областния управител се казва: „Всеки празник е повод за поздравления, но и ден за равносметка. Надявам се, че отчитаните от Вас резултати удовлетворяват както акционерите, така и всички останали – работници, служители и партньори в бизнес начинанията. Пожелавам Ви и занапред да изпълнявате успешно задачите си, за да бъдете сред най-добрите не само в своята сфера, но и в икономиката на България.“
         Областният управител се включи и в конференцията „Пощенска банка среща бизнеса“, проведена в Силистра също в първия септемврийски ден. В разговорите му с ръководството на банковия институт са застъпени теми относно необходимостта от повече чужди инвестиции в областта, както и във връзка с дефицита на мениджъри и на работещи в сферата на услугите.
         На форума е представен актуален макроикономически анализ, според който икономическата обстановка  у нас наподобява тази в страните от ЕС. За пръв път от 2008 г. насам имаме по-голяма заетост - новосъздадените работни места са 70 хил., но съкратените преди това са 400 хил. Два пъти по-голям е износът в сравнение с 2010 г., като в сферата на IT ръстът е дори 4,5 пъти. В момента българският бизнес и банките ни инвестират повече отколкото през 2008 г., но липсва продуктов капитал.
         Регионът на Силистра е силен в земеделието и в производството на дървен материал, както и на машини и оборудване. За пръв път през последните 12 месеца има ръст в заетостта, но се отбелязват особеностите на картината на демографския срив. Наблюдава се дефицит на мениджъри и на хора за сферата на услугите. В конференцията участва и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, който в изказването си също подчерта необходимостта от повече инвестиции в общината и в областта.
         Наскоро г-н Бонев отправи поздравителен адрес и до организаторите на уникалния „Празник на махалата в село Добротица“, за който също бе поканен да участва. В адреса се казва: "Поздравявам Ви с прекрасната инициатива, едно доказателство, че в днешно време хората имат нужда от общуване в приятелска среда. Сигурен съм, че ще използвате в максимална степен възможността да обмените положителна енергия, включително чрез песен, танц и наздравица. Убеден съм и в гостоприемството на домакина на празненството – Къща за гости „Добротица“ – една нова социална, туристическа и културна придобивка в областта.