ОСУ „Дръстър“ – Силистра първо в областта започна новата учебна година

1/9/2015
 
         В Силистра първо в областта започна новата учебна година единственото в Крайдунавска Добруджа спортно училище – ОСУ „Дръстър“. В 11-ия ритуал по откриването й участваха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, заместник областният управител Младен Минчев, както още представители на общинска администрация – дирекция „Хуманитарни дейности“, вкл. отдел „Образование и младежки дейности“; на РИО на МОН – Марин Ботев (началник на отдел) и Мариана Станчева – старши експерт „Физическо възпитание и спорт”, директорът на Общежитие „Младост“ Валери Йорданов и др.
         В 8 паралелки от пети до дванадесети клас са разпределени 170-те ученици от цялата област, представители на 7 спорта. Четирима от обучаемите са на т.нар. индивидуален план. Плуването е най-успешният спорт през миналата десета учебна година – с 18 медала от държавни първенства и с два републикански рекорда. Самбистът Начо Начев е трети на европейско първенство. Медали има още от балканиади и други международни състезания. Неколцина са и националните състезатели, вкл. по олимпийската дисциплина „спортна стрелба“.
         Заместник областният управител Младен Минчев поздрави участниците в тържеството и пожела успех на всички състезатели, преподаватели и треньори. В поздравителен адрес до тях областният управител Стоян Бонев заяви: „Уважаеми учители и треньори, скъпи ученици от Общинско спортно училище „Дръстър“, в област Силистра Вие сте част от учебно заведение без аналог, поради което сте едновременно социална придобивка и ценност в образователната ни система. Продължавайте вече създадените традиции в провеждане на съвременна учебна и спортна подготовка. Бъдете стожер на физическата култура, чието начало е поставено преди повече от век от Луи Айер и неговите ученици. Постигайте успехи, за да се потвърди представата за добруджанеца, че не е само добър стопанин, а и отличен спортист. Областна администрация Силистра неведнъж е съдействала на училището в различни негови начинания, защото всички Вие го заслужавате. Честита нова учебна година!“
        Кметът на общината д-р Юлиян Найденов приветства присъстващите, напомняйки им, че през последните години Общинска администрация Силистра съдейства за развитието на материалната база. Включително с проекти към различни донори, както и с помощ от МОН, благодарение на която е подобрен външният вид на сградата на училището.