Областният управител на Силистра поздрави самодейци от силистренско село за възстановка на традиция

27/8/2015
        Народно читалище „Светлина-1906“- с. Смилец, община Силистра, покани всички желаещи да наблюдават направата на динен маджун в района на местната Гизлиджанска чешма. На завършека на проекта се отзоваха представители на различни институции, вкл. от Областна администрация Силистра, както и на медиите. В своя специален поздравителен адрес областният управител Стоян Бонев приветства инициаторите за идеята да се възстанови традиция, почти забравена през последните години.
       Празникът на динения мед в село Смилец е единствен по рода си в Североизточна България. „В него участваха над 40 самодейци от различни възрасти, сред които и деца, за да запомнят обичая, някога част от бита на добруджанеца“, каза Павлина Романова, кмет на селото и участник в събитието.
      Навръх Първи май – Ден на труда и на международната работническа солидарност, бе даден стартът на поредна интересна инициатива с проекция във времето. Тя бе наречена „Как се прави динен маджун“ и бе предварително обявено, че ще продължи няколко месеца, през които бе документиран всеки процес – от засяването, окопаването, пръскането, обирането на дините и превръщането им в мед, който може да бъде съхраняван години наред.
        Още в началото във фейсбук страницата на читалището бе заявено: „Радваме се, че инициативата обединява мало и голямо от нашето село. Има емоции, има и работа, но ще останат и хубави спомени!“
      Наскоро читалищната певческа група на село Смилец, заедно със самодейци от читалището в село Българка и от Клуб „Хари 3“ – село Калипетрово, представиха област Силистра на Фестивала на народната носия, проведен за пореден път в село Жеравна.
        През последните години във все повече населени места в област Силистра се обръща внимание на забравени обичаи и дейности: в с. Сребърна провеждат вече за трета година събора „Гозбите на Добруджа“, в град Тутракан Празникът на кайсията е едно от най-представителните събития в Крайдунавска Добруджа, в село Нова Черна на 3 октомври е новата среща за Фестивал на мамалигата, в село Косара за пръв път бе проведен "Рибен фест". Празникът на динения мед в село Смилец е нов момент в Областния културен календар.