Три награди за цялостно и 14 за отлично представяне за област Силистра на 11-ия Национален събор "Копривщица 2015"

10/8/2015
            С около 300 самодейци от читалища и клубове участва област Силистра в Националния събор на народното творчество, проведен от 7 до 9 август т.г. в м. Войводенец  край град Копривщица. Групите и индивидуалните изпълнители се представиха на сцена №4 във втория ден на фестивала, който тази година навърши 50 години. Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, под чийто патронаж е 11-ото издание на събора, участва в откриването на най-големия фестивал на Балканския полуостров.
            В него тази година се включиха близо 14 000 изпълнители и отделно 500 фолклористи от 16 страни, пеещи български песни. Всички те са осъществили 101 часа програма на седемте сцени. Около 200 000 гости са посетили Копривщица в дните на събора в юбилейната му година. При закриването на събора областният управител на област София Росица Иванова благодари на областните управители и кметовете по места за съдействието им при провеждане на първите кръгове от подблора на участници в проявата, провеждан веднъж на пет години. Благодарности тя поднесе и към партньорите - министерства, ведомства, неправителствени и професионални организации.        
            Жури в състав: проф. Албена Георгиева, проф. Горица Найденова и гл. ас. Евгения Грънчарова, имаше за задача да прецени в каква степен добруджанци представят костюми, песни и танци, издържани в стила на т.нар. изворен фолклор.  Участниците от Крайдунавска Добруджа се представиха с 4 обичая („Коледуване“, „Пеперуда“, „Бабинден“ и „Наричане на аризмата на булката“), с танцови състави от Силистра и Тутраканско, с индивидуални певци от Алфатар, Межден и Айдемир; със 7 певчески групи от общините Силистра, Алфатар и Дулово.  
        След приключване на концерта всички участници получиха грамоти за участие с подписа на министъра на културата, а заместник областният управител Янка Господинова, която участва в събора като представител на Областна администрация Силистра, връчи по преценка на журито три плакета „За цялостно представяне“ на Народно читалище „Йордан Йовков 1894“  – град Алфатар, на Народно читалище „Христо Ботев 1941“ – село Грънчарово, община Дулово, и на ПК „Втора младост“ – град Дулово. Плакетите „За отлично представяне“ са за общо 14 групи и индивидуални изпълнители от Силистра, Айдемир, Алфатар, Варненци, Грънчарово, Нова Черна, Окорш и Прохлада.