В страната ще се изграждат нови или модернизират сегашните спешни центрове с 85 млн. евро по ОП "Региони в растеж"

20/7/2015
        В Областна администрация Силистра по идея на Министерство на здравеопазването и със съдействието на областния управител на област Силистра Стоян Бонев се проведе работна среща с участието на представители на общини от региона във връзка с мащабен проект за 85 млн. евро, предвиждащ модернизация на спешната помощ в страната със средства от ОП „Региони в растеж“ (2014-2010 г.). В срещата участва заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.
       „Навсякъде в страната срещаме изключително съдействие от страна на областните управители и изключително разбиране от страна на кметовете и от общинските ръководства, в минало време не е имало такова единство по отношение на приоритет на правителство, за разлика от това в момента“, заяви на брифинга след срещата д-р Шарков.
       Целта на посещението е представяне на проекта за модернизиране на центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна. По него ще бъдат закупени 400 линейки, както и оборудване, вкл. за филиалите на болниците (общо 172 в страната); за Центровете, които са 28, и за спешните приемни отделения – общо 35.
        Няма разпределение по области и по общини на парите от ОП „Региони в растеж“, по който е проектът. То ще бъде направено на базата на възможностите по това, което имат като дейност, и на необходимостите по места. Целта е до 2020 г. в страната да няма линейка, „по-стара“ от 4 години.
        В област Силистра има и от трите медицински структури: Спешно приемно отделение към МБАЛ Силистра АД, което трябва да бъде модернизирано, разширено и оборудвано; Център за спешна медицинска помощ, ръководещ всичко в областта; два филиала – в Тутракан и Дулово, свързани с многопрофилните болници в тези два града; два филиала – в Главиница и в Кайнарджа, които не са към болнични заведения.
         В Дулово се предвиждат възможности за разширение и ремонтиране на съществуваща база, а в Тутракан, където има проблеми със свлачищния район на болницата, ще се търси разширение. В Главиница има съответствие на стандартите, затова ще се върви към модернизиране, в Кайнарджа - ново строителство.
        За проекта се изисква собствеността да е със статут „публична държавна“, а не „публична общинска“. Предстои в процеса да се включат инженерите, архитектите и оценителите. От средата на следващата година трябва да започнат масовите ремонтни дейности, там, където е необходимо, и строителството. Срокът за завършване е 2020 г. Ще се  работи за подобряване на връзката в системата 112, предвижда се и въвеждане на телемедицина в спешната медицинска помощ. Идеята е на финала на проекта до всички пациенти да се достига за неповече от 20 минути.
        Извън основната тема - проекта за спешната помощ, д-р Шарков каза, че запазването на болниците по места зависи от волята на хората, които управляват общините, защото държавата няма право да инвестира в общинските здравни заведения. Това, което ще се стремят управляващите, е да им дадат повече възможности в това отношение, макар че и в момента това се прави на много места. Единият от вариантите за намаляване на задълженията на държавните болници е разрешаване на продажби на обособените части на имотите, които не се ползват за медицински нужди, за да се намерят пари за техните дългове.