"Животопис за Апостола" - възпоменателно събитие в Силистра пред паметника на Васил Левски

17/7/2015
       В Силистра пред паметника на Васил Левски, изграден преди няколко години по иницатива на родолюбиви граждани и със средства от община Силистра и от дарения, се проведе тържество в навечерието на рождението на Апостола на Свободата Васил Иванов Кунчев - Дякон Игнатий. В него участваха от името на властовите институции кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, областният управител Стоян Бонев и председателят на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, представители на политически партии, ученици и граждани.
     "Апостолът на Свободата успя да преобърне времето и летоброенето на България, защото постави народната работа над всичко, а българските идеали за народ и отечество доближи до тези в Европа. Да се говори за делото на Апостола е отговорност. Стоим пред паметника на Левски в града и сме горди, че е бил сред съратници по нашите земи. Знаем, че той е светинята на България", каза  в словото си д-р Найденов от името на организаторите на проявата -  община Силистра и Общински комитет "Васил Левски" с председател Цветана Цанова. 
        В своето изказване преподавателката по история Маргарита Александрова от ПМГ "Св. Климент Охридски", носител на наградата "Неофит Рилски", председател на Клуб "Млад възрожденец", заяви: "Васил Левски е емблематична фигура от българската история, защото показа мъжество, борбеност, упоритост, рационална мисъл и безмерна любов към Отечеството". 
         Първенецът в националната олимпиада по история и цивилизация, както и лауреат от националната олимпида по БЕЛ Иван Савов, вече студент по право в СУ "Св. Климент Охридски", рецитира свое стихотворение за Апостола, а негови доскорошни съклубници възрожденци представиха  програма - своеобразен животопис на карловеца. 
          Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Левски.