Поздрави от Областна администрация до участници в прояви от Областния културен календар

6/7/2015
         Край аязмото в село Руйно се проведе за 21-ви път регионалният фестивал на турския фолклор с над 500 участници от 37 групи от 7 области. Представени бяха песни и танци на три култури - на сунити, алиани и татари. В тазгодишната проява на сцената се явиха певци и танцьори от Силистра, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Добрич и др. В продължение на 6 часа „вървя“ програмата на групите, съставени от представители на различни възрасти. Поздрави до тях отправиха Министерство на културата, което е съорганизатор на фестивала заедно с община Дулово, областният управител Стоян Бонев, лидерите на всички основни политически партии в региона, и др.
          В Калипетрово се събраха близо двадесет клуба – от градовете Добрич, Силистра и Алфатар, както и от селата Българка, Сребърна, Попина, Алеково, Ситово, кв. Деленки в село Айдемир, Калипетрово. Повече от три часа продължиха изпълненията на известни български народни песни и хора. На практика това е най-големият събор на пенсионерските клубове. До участниците в него областният управител Стоян Бонев също отправи поздравление.
         Заместник областният управител Янка Господинова поздрави преди седмица участниците и в надпяването „Алеково пее песните на Димитрина Кунева“. Общо 25 творчески самодейни състава и 11 индивидуални изпълнители от цяла Североизточна България участваха в десетото юбилейно издание на фолклорния фестивал, посветен на народната певица, родом от алфатарското село. Домакин на проявата е кметство Алеково, организатор на фестивала заедно с тамошното читалище „Пробуда” и с подкрепата на няколко спомоществователи.