Областна администрация Силистра за проблема с наводнения път между селата Паисиево, Силистренско, и Китанчево, Разградско

2/7/2015
          Областният управител на Силистра г-н Стоян Бонев разпореди да бъде направена проверка на проблема с наводнения път между силистренското село Паисиево и разградското село Китанчево, за който до този момент в Областна администрация няма нито писмен, нито устен сигнал. Темата е поставена от граждани пред районна радиостанция, отъкдето поискаха становище на Областна администрация Силистра.
            Заместник областният управител Младен Минчев отиде на място, за да запознае със ситуацията. В присъствието на кмета на Паисиево г-жа Неджля Хабил бе направен оглед на района, за да се потвърди, че неасфалтиран участък от пътя наистина е под вода и на практика е непроходим. По сведения на местната власт пътят е със селскостопанско значение, но се ползва и за връзка между двете села, защото скъсява разстоянието с няколко километра.
         За резултатите от проверката е докладвано на областния управител, който проведе разговори с кмета на община Дулово д-р Юксел Ахмед, за да стане ясно, че общинската администрация вече е пращала специалисти, макар да не е сезирана с нарочна жалба или сигнал. Установено е, че въпреки наводнението на пътя, няма опасност за населението от село Паисиево.
         Представителите на държавната и на общинската власти са обсъдили и възможните подходи за решаване на проблема. Единият от тях е прокопаване на канал през частни земеделски имоти, свързано и с отчуждаването им, което е трудна и дълга процедура.
        Друга възможност е да се ангажират специалисти за професионален оглед с цел изграждане на евентуално мостово съоръжение. Предвид прииждащата вода, както в миналото, така и през последните години, в този район не се препоръчва асфалтиране на пътя, тъй като поредното наводнение ще отнесе настилката.
            Предстои сформиране на екип, който да предложи оптимален вариант за решаване на проблема, най-вероятно с проект, съобразен с конкретната ситуация.