Областният управител уважи празника на силистренския православен храм

29/6/2015
           Областният управител на област Силистра Стоян Бонев и заместник областният управител Янка Господинова уважиха настоятелството на православния храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“ за празника Петровден. Те се срещнаха с отец Добри Чаков, ставрофорен иконом и протосингел на Доростолска епархия, за да му връчат специален поздравителен адрес.
            В него се казва: „Уважаеми църковни отци от Силистра, всяка година на Петровден цялата силистренска общественост става съпричастна към храмовия празник на единствената в крайдунавския град православна обител, за да почете деня и неговите патрони – апостолите Петър и Павел. Преди 165 години в сложно за народа ни време, но в зората на Възраждането, започва градежът на църква в Силистра, един град, център на древнопросиялата Доростолска епархия. Повече от век по-късно ние, днешните силистренци, имаме възможност да честваме празника в обновен храм, достоен за съвремието ни. Честит празник! Сърдечни пожелания за здраве, щастливи дни и благоденствие!“
        Доростолският митрополит Амвросий отслужи празничната литургия с участието на отци от епархията, както и на много миряни. Силистренската православна църква е построена след Кримската война от водещата в България през Възраждането Дряновска архитектурна школа. Изографисаните стенописи са дело на известния български живописец проф. Кожухаров. По време на своето гостуване в България папа Йоан Павел II дари на Силистра част от мощите на св. Дасий, положени в мраморна мощехранилница, съхранявана за поклонения на вярващите християни от различни страни.