Кайнарджа става част от международната Мрежа "Места на мира"

2/6/2015
         В силистренското село Кайнарджа се проведе 9-ата среща на международната Мрежа на местата на мира, в която членуват населени места в Европа, където са подписани мирни договори, от общо около 200 на територията на Стария континент. Засега мрежата е с участници от 9 страни – Португалия, Германия, Холандия, Словакия, Испания, Унгария, Хърватска, Турция и България. В нашата страна нейни партньори са община „Средец“ в София и Европейският институт за културен туризъм „Еврика“ – България.
      Делегацията от чужбина се води от президента на организацията Едуардо Басо от Португалия. В нея са още представители на Германия, Холандия, Румъния, България и др. страни. В тържествената част на форума, вкл. в представянето на Посетителския център в Кайнарджа край световноизвестната Кючуккайнарджанска чешма, по покана на кмета на общината Любен Сивев участва областният управител Стоян Бонев.
         Той връчи на домакините и на гостите поздравителен адрес, в който подчертава важността на подобни международни прояви, защото дават нови хоризонти за развитие на туризма и опознаването на места, важни за историята на България и на света.
        С членството си в Мрежа „Места на мира“ Кайнарджа като място на подписан важен мирен договор от 1774 г. между Руската и Османската империи ще спечели нови приятели и посетители. „Над 3 000 са годишно запознаващите се с туристическия обект в Кайнарджа – предимно българи – ученици, студенти и любители на историята от цялата страна, но още от Русия, Румъния и гости от др. страни", заяви Дафинка Станева, уредник в експозицията.
         Провежданият от близо 15 години събор „Край чешмата – под върбата“, който предстои да стане факт и тази година, също е един от поводите за посещение на туристическата и историческа забележителност. В поредното издание на 6 юни са заявили участие близо 50 групи от областите Силистра, Добрич, Варна и Търговище, както и над 20 индивидуални изпълнители.