В края на Ботевите дни в общините от област Силистра – преклонение пред паметта на загиналите за свободата на България

2/6/2015
    
           На 2 юни – Ден на Ботев и на падналите за свободата на България, в областния град Силистра, както и в другите общини от региона, бяха проведени събития с общо по характер и патриотично настроение съдържание. Пред емблематични паметници се състояха церемонии с поднасяне на цветя и венци.
          В Силистра по традиция ритуалът бе пред облагородения след ремонт паметник на Стефан Караджа. В него Областна администрация Силистра бе представена от главния секретар Николай Николов. В проведено шествие, водено от Градския духов оркестър, се включиха граждани, ученици, представителите на местната и на държавната власти, служители от културни институти, както и лидери от основните политически партии.        
        В словото си кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов каза: „Ботевите дни са еманация на гордост от делата на няколко поколения родолюбиви българи. Тези дни ни събират в поклон всяка година на 2 юни. Многобройни са издигнатите паметници на Славата на българската свобода. Както за една личност отделно, така и за цял народ, за да може той да се развие и да достигне до известна степен в своето нравствено и материално благосъстояние, преди всичко е потребно условието, наречено свобода“.
       Междувременно в Посетителския център в Кайнарджа в минутата мълчание, съчетана с вой на сирене, се включиха представители на няколко европейски страни, участници в деветата европейска среща на Мрежата от населени места, в които са сключвани мирни договори, начело с нейния президент Едуардо Басо от Португалия.
         Пред паметника на Васил Левски в центъра на град Дулово бе тържеството за 2 юни с участието на ученици и много граждани. Точно в 12 часа прозвучаха сирени, когато бе и едноминутното мълчание в памет на загиналите за свободата на родината. По подобен начин премина Денят на Ботев и в град Алфатар.