В област Силистра стартира третата Глобална седмица за пътна безопасност по инициатива на ООН

4/5/2015
          В Областна администрация Силистра се проведе встъпителна пресконференция във връзка със стартиралата седмица на тема „Децата и безопасността на движението по пътищата“ (4-11 май 2015 г.). В представянето на програмата пред медиите участваха областният управител Стоян Бонев, заместник областният управител Янка Господинова, началникът на РИО на МОН д-р Габриела Миткова, главен инспектор Радостин Върбанов - началник на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Силистра, Нели Колева – началник на отдел „Образование“ при община Силистра, инспектор Ирена Мърова от Детска педагогическа стая и др.
ТРЕТА ГЛОБАЛНА СЕДМИЦА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ
(4-10 май 2015 г.)
ПРОГРАМА
 
-          4 май – 10,30 ч.– Областна администрация Силистра – пресконференция с участие на партньорите, провеждащи третата Глобална седмица за пътна безопасност – представители на Областна администрация, ОДМВР Силистра, община Силистра, Регионален инспекторат по образование и др.
-          5 май, 9,10 ч.– ОУ „Отец Паисий“ – Силистра – учителска стая – прожекция на филм на тема „Пътна безопасност“, пътни полицаи  провеждат беседа с ученици;
-          6 май– в област Силистра ще се проведе специализирана полицейска операция (отговорник КАТ) по метода „Широкообхватен контрол“ с проверка за правоспособност на водачите на МПС и за използването на обезопасителни системи и колани за деца, както и на защитни каски.
-          7 май, 10 ч. – СОУ „Никола Й. Вапцаров“ – Силистра – прожекция на тематичния филм „Млада Европа“, направен по европейски проект.
-          8 май, 10 ч.– православен храм „Св. св. Петър и Павел“ – Силистра – панихида в памет на децата, жертва на ПТП, отслужена от отци на Доростолска епархия.
-          8 май, 11 ч.– ЦДГ „Радост“ – град Силистра – занятие по пътна безопасност
-          8 май, 12 ч.– гр. Силистра – координирана ученическа информационна акция. Ученици в светлоотражителни жилетки с надпис „СПАСИ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА!“ ще подаряват брошури и цветя на преминаващите шофьори и пешеходци. Началото е с вой на сирени на сирени на автомобили.
Акцията ще се проведе на следните места в град Силистра:
o   Пешеходна пътека на светофарите до МБАЛ Силистра на бул. „Македония“ – участват 10 ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и от ПГСУАУ „Ат. Буров“.
o   Пред входа на ОУ „Иван Вазов“ – Силистра – участват 10 ученици от ОУ „Иван Вазов“.
o   Пред входа на СОУ „Н. Й. Вапцаров“ – участват 10 ученици от СОУ „Н. Й. Вапцаров“ и от ПГС „П. Пенев“.
-          8 май, 15 ч.– гр. Силистра – пл. „Свобода“ и вход на Градска художествена галерия – Доброволци от БЧК, УП и др. организации – състезание „Правилата на движение и принципите на Червения кръст“; ОДК – ателие по рисуване на тема „Научи се да се пазиш сам“.
-          11 май, ЦДГ „Иглика“ – град Силистра – занятие по пътна безопасност
В общините от област Силистра се работи по отделни програми, вкл. и с участието на представители на Детска полицейска академия.
          Заместник областният управител Янка Господинова запозна присъстващите с информация относно третата по ред тематична седмица, посветена на пътната безопасност. На 10 април 2014 г. Общото събрание на ООН прие резолюция „Подобряване на глобалната безопасност по пътищата“ и предложи на Световната здравната организация и на Регионалните комисии на ООН да съдействат за нейното организиране. Основната цел е да се привлече внимание към спешната необходимост от по-добра защита на децата и да са генерират мерки за действия, необходими за постигането им. В изпълнение на резолюцията са приканени правителствата, гражданското общество, академичните среди и частният сектор заедно да се стремят за спасяване на човешкия живот чрез подобряване на безопасността на движението по пътищата.
          Целта е да се даде допълнителен тласък за постигане целите на „Десетилетието за активни действия по безопасност на движението по пътищата 2011-2020г.“, за да бъдат спасени 5 млн. човешки живота. Всеки ден в световен мащаб повече от 500 деца губят живота си от пътнотранспортни произшествия, а десетки хиляди са ранени. „Спаси живота на децата“ е официалното лого на Третата глобална седмица на ООН за пътна безопасност. В тази връзка е разпространена специална „Декларация на децата за безопасност на движението по пътищата“, в която децата изразяват своите мисли и страхове за движението по пътищата. Тя е и призив към световните лидери да включат в плановете за устойчиво развитие основна цел за намаляване наполовина на жертвите от пътнотранспортните произшествия в световен мащаб, така че навсякъде по света децата да могат да се движат по-безопасно.
         В нашата страна всяка година над 1 000 деца стават жертва на пътнотранспортни произшествия - загиват и биват наранявани като пешеходци и пътници в автомобилите; като водачи на велосипеди, мотопеди, мотоциклети и автомобили. Над 30 загубват живота си, а повече от 100 остават с трайни увреждания. И за това състояние основна вина носят възрастните на всички нива. Според представената от гл. инспектор Върбанов статистика обстановката в област Силистра през 2014 г. и досега в 2015 г. е следната: миналата година ПТП-ата са 392 с 18 загинали, сред които за радост няма деца. В 14 от произшествията обаче е имало и деца, 15 от които са ранени.  През 2015 г. са регистрирани 112 ПТП, 28 от които тежки, със 7 загинали (без деца) и 30 ранени.
        На 2 април 2015г. с подписите на Румяна Бъчварова - заместник министър-председател по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи на Република България, и на Ева Жечева - председател на Държавната агенция за закрила на детето, бе утвърдена Националната програма на Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН в Република България „Спаси живота на децата!“ Утвърдена е и визитна картичка на тематичната седмица. Нейно „лице“ е фотографията на 11-годишната Елица Ганева от град София, класирана на 1-во място в Националния конкурс „Победи опасността!", проведен през 2014 г. на тема: „Победи опасността на пътя и в превозното средство“.
         Конкурсът бе част от Националната кампания „Детската безопасност - споделена отговорност и грижа“ през миналата година, една инициатива на Държавната агенция за закрила на детето, осъществена в партньорство с МВР и с други държавни институции. На гърба на „визитката“ е посланието на децата на България.
        За отбелязване на Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН, в област Силистра бе създадена организация за провеждане на събития, както заложени в програмата, съставена заедно с ОДМВР и с Регионалния инспекторат по образование, така и други, които ще допринесат за изпълнение на главната цел: намаляване на пътните инциденти и особено на тези с деца.