Обществеността на Силистра участва във възпоменание със 100-годишнината от трагичните събития с арменците

25/4/2015
 
           В двора на апостолическа църква „Сурп Аствадзадзин“ („Света Богородица“) в град Силистра, най-старата арменска църква в България, местното арменско настоятелство и обществеността проведоха възпоменание по повод 24 април 1915 г. във връзка със 100-годишнината от трагичните събития с арменците от тогавашната Османска империя. 
         Във възпоменанието участваха представители на властовите институции: Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, Стоян Бонев – областен управител на област Силистра, д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра, д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет – Силистра, и др. Включиха се представители на политически партии и на неправителствени организации, както и много граждани. 
          В словото си от името на организаторите инж. Сирухи Шейтанян, председател на арменското църковно настоятелство, заяви: „На 24 Април 2015 г. се навършиха 100 години от трагичните събития над арменците в Османската империя. Всяка година на този ден арменците по всички краища на света – по неофициална статистика 10 млн. извън Армения, вкл. и в България, както и в Силистра, и 3 млн. в родината си, отбелязват една от най-трагичните страници в историята на човечеството - масовото депортиране като автохтонно население от родните места в Османската империя, и безжалостно унищожение – без оглед на пол и възраст, на над милион и половина невинни жертви.
          100 години за историята са малко. В ръцете на историците е възможността да докажат, че това не е било гражданска война, а целенасочено изтребление. Убедена съм, че това време за признание и извинение ще настъпи. Завещаваме го на нашите деца и внуци. Досега бяхме помнещ народ, вече сме изискващ народ.“
         Участниците във възпоменанието положиха венци и цветя пред паметника в памет на жертвите на геноцида, изграден в двора на храма, изграден в края на 16 в. Арменците са сред най-старите жители на Силистра. Според  исторически свидетелства арменец е управлявал Силистра. През 1016 г. стратег на крепостта Доростол (Силистра) е  бил Джоджик, който според историците е с арменско-грузински произход.