Областният управител поздрави участниците в детският празник „Слънцето свети за всички” в село Бабук

8/4/2015
       В село Бабук за втора поредна година се проведе детският празник „Слънцето свети за всички”, посветен на приятелството и за отбелязване на 8 април - Международен ден на ромите. Негови организатори са община Силистра, Общинският съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Община Силистра, кметство Бабук с кмет Костадин Иванов и Народно читалище „Дочо Михайлов” - село Бабук със секретар библиотекар Елена Радева.
      В програмата взеха участие самодейни групи към читалището, деца от ЦДГ „Здравец“ в с. Бабук, както и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Калипетрово. Участниците представиха стихове на ромски и български езици, песни и танци, характерни за ромската етническа група. 
       Приветствието от името на община Силистра поднесе зам. кметът Денка Михайлова. Представен бе и поздравителен адрес от областния управител Стоян Бонев. В него се казва: „Скъпи деца и самодейци, днес Вие сте част от един уникален празник, посветен на най-хубавото нещо на света – приятелството между хората. По неповторим начин неговото мото допълва представата за това чувство, символ на дружелюбието, на мира и на любовта. Независимо за представители на какви раси и етноси става дума.
       Още по-знаменателно е, че тържеството се провежда в навечерието на най-големия християнски празник – Възкресение Христово, познат сред българския народ като Великден. От все сърце желая на всички чудесно представяне в програмата на празника и ведро настроение.“  
     На 8 април през 1971 година в Лондон, Великобритания, e проведен първият световен ромски конгрес на организацията Романи Юнион. Тогава се приема знаме, химн и световен ден на ромите. В съответствие със свободата и демократичните ценности на страната ни, на този ден всички граждани изразяват своята толерантност и уважение към ромската общност.