Единственото в област Силистра спортно училище отбеляза десетгодишния си юбилей

26/3/2015
        
         С концерт в салона на община Силистра десетгодишния си юбилей отбеляза Общинско спортно училище „Дръстър“ . Училището стартира с 98 ученици в пет спорта, а днес в него се учат 190 спортисти от 7 вида спорт. „За изминалото време възпитаниците на училището са спечелили над 400 медала от републикански и международни състезания“, отчете директорът на училището Петър Цветков.
        Той благодари пред кмета на общината д-р Юлиян Найденов, пред началника на РИО на МОН д-р Габриела Миткова и в присъствието на Петко Добрев - председател на училищното настоятелство, на основателите на единственото по рода си в област Силистра спортно училище, вкл. и на неговия пръв директор Кольо Колев. През лятото на 2005 година Общинският съвет в град Силистра взема решение за разкриване на Общинско спортно училище. То става факт със заповед на Министъра на образованието и науката Игор Дамянов, публикувана в Държавен вестник, брой 60 от 22 юли 2005 година.
       През август 2007 г. след допитване чрез медиите до обществеността и анкета сред учениците спортисти се приема училището да носи името „Дръстър”. Чрез програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информиране” в училището е създаден библиотечен фонд, а по проект „Ремонт и реконструкция на спортни площадки”, за радост на всички е изградена спортна площадка с футболно игрище на изкуствена настилка.  От 2011 година в новия учебен план за девети клас се въвежда професия „Помощник треньор”, а към настоящия момент съществува и втора професия – „Организатор на спортни прояви и първенства“.
      Сред имената, повод за гордост на училището, четем: Емил Господинов, Румяна Георгиева, Денис Шермин, Илия Веселинов, Гергана Йорданова, Ивайло Господинов, Танжу Азизов, Рустислав Добрев, Денис Фарадинов, Джан Дилявер, Теа Ангелова, Даниел Петров, Александър Радев, Богомил Яковчев, Георги Панев. Плувецът Георги Панев, наскоро подобрил два републикански рекорда, е най-новият носител на стипендията на фондацията, създадена на името на рейнджъра Преслав Стоянов от неговите родители Иванка и Йордан Стоянови.
      Областният управител Стоян Бонев отправи поздравителен адрес до ръководството на училището, до педагозите и учениците. В него се пожелава успех в учебно-спортните програми и в състезанията. Припомня се, че Силистра е сред градовете родоначалници на българската физическа култура още от края на 19 в., когато от Швейцария пристига гимнастикът Луи Айер заедно със своите сподвижници. За да имаме днес училище, притежаващо съвременен модел за развитие, готово да подготвя учениците за постъпване в родните вузове (60% от зрелостниците на ОСУ „Дръстър“ продължават да учат), както и за победи в турнирите и първенствата.