Областна администрация стана съпричастна към инициативите на Ресурсен център Силистра за Международния ден на хората със Синдром на Даун

21/3/2015
        Ресурсният център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности Силистра към МОН разпространи до институциите и сред обществеността свой постер, посветен на Международния ден на хората със Синдром на Даун, отбелязван на 21 март. В този ден по целия свят се организират дейности и мероприятия за повишаване на обществената информираност и за създаване на единен глобален глас за застъпване на правата, включване и благосъстояние на хората със Синдром на Даун.
           От името на Областна администрация Силистра областният управител Стоян Бонев отправи „Послание“ до учителите, психолозите, логопедите и рехабилитаторите от Ресурсния център с директор Недка Русева, в което се казва: „Днес е световен ден, обединяващ хора с една и съща съдба, към които Вие сте непосредствено съпричастни. Във Вашите сърце, ум и ръце е възможността да помогнете на децата и семействата им, които имат нужда от професионален съвет как да преодоляват трудностите. Убеден съм, че полагате тази безценна социална грижа по начин, който е най-възможният за създадените условия. Сигурен съм, че и занапред ще бъдете така необходимият център на добротата и нежността, от която се нуждае всеки човек, особено когато за него трябва специално внимание.“
          От материалите на Центъра научаваме, че този вид синдром е описан през 1866 г. от британския лекар и генетик Джон Лангдън Хейдън Даун, но едва век по-късно през 1965 г. хромозомната аномалия официално получава определението Синдром на Даун. 21-ят ден на март не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът е свързан с  три „копия“ на 21-та хромозомна двойка.
        Денят се отбелязва от 2006 година в различни държави по целият свят. Както и в много други страни, и в България това е най-често срещаната  генетична аномалия – годишно у нас с нея се раждат около 100 деца.  Обикновено се установява при раждането на детето или скоро след това. Първоначално диагнозата е базирана на външни физически характеристики, които обикновено се наблюдават при бебета със синдрома.
       Неговите носители обаче често притежават умения, таланти и дарби, които трябва да бъдат насърчавани постоянно с ранна интервенция. Добре е от най-ранна възраст да се провежда физическа, речева и подпомагаща развитието терапия. Статистиката отбелязва, че хората, родени със Синдром на Даун, с всяко изминало поколение се развиват все повече. Това се дължи на постиженията на медицината и изобщо на човечеството. Все по-успешна е борбата със сърдечните малформации и всички останали заболявания, които често ги съпровождат.
      По повод тазгодишния Международен ден на хората със Синдром на Даун, Ресурсен център  Силистра, съвместно с училища и детски градини от област Силистра, са организирали инициатива за символично подаряване на рисунка за децата със Синдром на Даун под надслов „Слънчице за теб“.  Деца от различни класове изпращат своето послание за равенство, уважение и обич чрез своите творби, с които ще обособят кътове за повишаване на информираността си по въпроса в своите училища.
      Предния ден деца в ранна детска възраст със Синдром на Даун, които са на ресурсно подпомагане към Ресурсен център Силистра, заедно със своите родители и ресурсни учители бяха в Детска градина „Ян Бибиян“, в която, обградено с обич и много приятели, успешно се обучава дете със Синдром на Даун.
        Инициативите на Ресурсен център и родителите на деца със Синдром на Даун имат своята традиция през годините. Като успешна се оценява и информираността на хората за Синдрома на Даун. Актуален е и апелът към тях: „Нищо различно – просто една хромозома вповече...“. С помощта на дарители през 201 4 г. СОК „Камчия“ бе проведено изнесено обучение на деца със Синдром на Даун и техни родители, организирано от Ресурсен център – Силистра, което се е превърнало вече в няколкогодишна традиция за деца с  различен вид заболявания.