Областна администрация уважи с присъствие и приветствия два народни празника в област Силистра

16/3/2015
 
      В две от населените места в област Силистра през почивните дни се проведоха два различни по съдържание празници, свързани с пролетта, които са част от Областния културен календар, съответно и от програмите на общините Силистра и Тутракан. В събота в село Брадвари местното кметство и СНЦ „Джем“ посрещнаха гости от община Кубрат - от селата Севар, Бисерци и Мъдрево, за да се състои заедно с местния състав съборът „Невруз“ – в превод „нов ден“.
     Празникът се отбелязва още от 3 000 г. пр. Хр. и първоначално е бил част от обичаите на Персия, като по–късно започва да се отбелязва и в други държави. Негови съвременни носители са представителите на алианската общност. Заместник областният управител Янка Господинова приветства участниците и гостите, подчертавайки пред 400-те участници и зрители значимостта на празника. От името на община Силистра поздрава поднесе Цветана Игнатова, началник на отдел „Култура“. По традиция съпричастни към събора стават представители на различни общности и гости от чужбина.
     Сред тях бяха протосингелът на Доростолска епархия отец Добри Чаков и Районният мюфтия за Силистра - Мюддесир Мехмед. Празникът е организиран за втори път със съдействието на Народно читалище "Заря 1957" - село Брадвари и на Общинския съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси.
    Заместник областният управител на област Силистра Младен Минчев бе сред гостите на празника „Добруджански кукери“, проведен в село Варненци на 15 март, организиран от кметството и от НЧ „Светлина-1904 г.“. Той приветства участниците от Русенско и Силистренско, както и от Румъния, представили своите обичаи, свързани с предпролетните маскарадни игри.  В празника участваха от името на местните власти в Тутракан председателят на Общинския съвет Данаил Николов и зам. кметът Петя Василева.
      И за двата празника до организаторите бяха изпратени поздравителни адреси от областния управител Стоян Бонев.