Областният управител на Силистра участва в тържествата за 3 март в Силистра и в Тутракан

3/3/2015
 
         Областният управител на област Силистра г-н Стоян Бонев бе сред официалните лица, участвали в тържеството за 3 март – Национален празник на Република България, проведено от община Силистра в салона на общината до Дунавската градина. Слово за празника – 137 години от Освобождението на България от османско робство, произнесе кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. В ритуала при внасянето на държавното знаме химна на Република България изпълни оперният певец Христо Сарафов, който е родом от Силистра и в момента е солист в ДМТ „Стефан Македонски“ – София.
         Преди тържеството хиляди силистренци заедно с представителите на държавни и общински институции поднесоха венци и цветя пред  паметника на Стефан Караджа в областния град. Сутринта в православния храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“ бе проведен благодарствен молебен с участието на Доростолския митрополит Амвросий. Заедно с гражданството в него се включиха областният управител Стоян Бонев, заместник областният управител Янка Господинова, кметът д-р Юлиян Найденов и неговият управленски екип, и др. представители на обществеността.
         В навечерието на 3 март и на самия национален празник във всяка от общините на област Силистра бяха проведени тържества и концерти, посветени на датата, свързана с договора между две големи империи, резултат от който е Освобождението на България и раждането на нова българска държава. В Дулово бе проведен концерт, в Тутракан за вечерта е обявена публична проява, свои изяви имаха жителите на Кайнарджа, Ситово, Главиница, Алфатар. Третомартенски тържества обявиха в предварителната си програма и големи населени места като Калипетрово и Айдемир. В Ситовското село Поляна бе предвидено откриването на паметник на загиналите местни войни, дали живота си за Свободата на България през миналия век.
          Областният управител на област Силистра г-н Стоян Бонев отправи поздравителен адрес до жителите на областта по повод 3 март - Национален празник на Република България. В него се казва: „В навечерието на 3 март историята ни изправя пред поредното изпитание - да събудим духа си на българи и родолюбци и да си спомним онази мразовита зима на 1878 година, донесла изстраданото Освобождение на България от турско робство. Празнуваме свободата, позволила родината ни да заеме достойно мястото си в семейството на свободните и демократични европейски държави. Днес, повече от всякога, сме длъжни да помним и почитаме героите, дали живота си за свободата ни.  Днес, повече от всякога, трябва да сме достойни за техния героизъм. Днес трябва да сме отговорни за бъдещето на България! По повод светлата дата приемете искрените ми поздравления и пожелания за здраве, успех, благополучие и просперитет на всички вас, и на целия български народ!“
         В специални поздравителни адреси представителят на държавната власт в област Силистра отправи послания до общините в областта – Силистра, Тутракан, Дулово, Алфатар, Главиница, Кайнарджа и Ситово, в които се отчитат специфичните особености в исторически аспект на всяка от местните териториални единици във връзка със 137-ата година от Освобождението на България. Областният управител Стоян Бонев и заместниците му - Янка Господинова и Младен Минчев, участваха в тържеството за 3 март в град Тутракан. Местните жители се събраха в парка „Христо Ботев“ за тържествената заря проверка с участието на мемориалната чета „Таньо войвода“ - Тутракан, гостите от дружество „Традиция“ от Силистра, както и на представителни блокове от средните общообразователни училища в града  -  „Йордан Йовков“ и „Христо Ботев“.