Областният управител Стоян Бонев и неговият екип поздравиха митрополит Амвросий за годишнината от въдворението му за духовен водач на Доростолска епархия

19/2/2015
 
         Областният управител на област Силистра г-н Стоян Бонев и неговите заместници – г-жа Янка Господинова и г-н Младен Минчев, посетиха в митрополитския дом Доростолския митрополит Амвросий, за да го поздравят за петата година от въдворението му като духовен водач на епархията. В срещата участваха отец Добри Чаков, протосингел в Доростолска епархия, и г-жа Цветана Цанова, член на Епархийския съвет.
         В специалния поздравителен адрес до митрополита се казва: „Ваше Високопреосвещенство, приемете моите и на екипа на Областна администрация Силистра най-сърдечни поздравления за петата година от въдворението Ви като духовен водач на Доростолска епархия. През изминалото време Вие достойно представяхте православната общност на международни и национални църковни форуми, на обществени мероприятия със светски характер, на научни конференции и празнични изяви. Желая Ви и занапред Вашият дух и пример да бъдат така необходимият репер в общуването между институциите и хората. Бъдете жив и здрав, за да водите епархията към повече успехи, включително и в осъществяването на идеята в община Силистра да имаме повече обновени храмове и новоизградени православни параклиси“.
      „Ние – духовниците, и Вие – представителите на властта, имаме обща задача: по различни начини да работим за един и същи обект – хората“, заяви в благодарственото си слово митрополит Амвросий. Той препоръча на всеки в своята работа да си гледа браздата и да поглежда от време навреме назад, за да вижда какво е изорано.
        На срещата бе споделена и необходимостта да се ускорят процедурите по уточняването на мястото за нов храм в Силистра – „Св. Георги“, за проекта на който преди две десетилетия е проведен един от първите по рода си конкурси в страната, спечелен от арх. Димитър Кръстев.
       Междувременно ще продължи реализацията заедно с община Силистра на идеята всяко населено място да има обновен храм, новоизграден параклис или поне монтирана камбана на мегдана, за да бъде маркирано присъствието на православната общност.
      В това отношение примерът се нарича Главан и Поп Кралево, а по същия път се върви в Богорово, Ламбриново и Казимир. Има благословление от страна на Доростолския митрополит за създадените църковни настоятелства в кв. „Деленките“ в с. Айдемир и в кв. „Попово“ в град Алфатар, чрез които местните миряни доказват, че работят за създаването на свой молитвен дом.
      „Храмът не е просто храм, а място, където се възпитава и където църквата изпълнява своите задължения – към бедни и болни, и към хора с житейски проблеми. Вярата е дар Божи. Човек трябва да потърси, за да получи вяра“, каза в заключение митрополит Амвросий.
        След големия християнски празник Великден ще бъде реализирана зародилата се в рамките на дискусията инициатива да се проведе в Областна администрация Силистра форум с участието на представители на училищата и на митрополията, за да се обсъди възможността за изучаване на християнската култура, включително и да се сподели опит и от гости от други градове на страната.