В Областна администрация Силистра се проведе среща с тютюнопроизводители

16/2/2015

В събота областният управител Стоян Бонев проведе среща в заседателната зала на Областна администрация Силистра с участието на народния представител Алтимир Адамов, член на Комисията по земеделие в Народното събрание, с представители на Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 с председател Цветан Филев . Тя бе договорена преди две седмици и веднъж бе отложена заради липсата на пътища в региона, възпрепятсвала пристигането на координаторите на асоциацията, защитаваща интересите на 150 000 производители в цялата страна.

Асоциацията е член на авторитетни световна и на европейска неправителствени структури, в които са се обединили браншови организации съответно от 25 и от 14 страни. На 17 февруари в София Консултативният съвет към МЗХ ще обсъжда проблеми с тютюнопроизводството, вкл. в сферата на законодателството. На 11 март отново в столицата е международната „кръгла маса” с представители на междубраншови организации и гости от големи корпорации от цял свят.

Близо два часа продължиха разговорите, в които активно се включиха както организаторите, така и близо 20-те участници, сред които и кметове на големи населени места от област Силистра, където над 2 000 производители отглеждат тютюн от сортовете каба кулак и бърлей. В сряда със съдействието на областния управител е предвидена среща с представителството на НАП в Силистра, което е на подчинение на регионалната структура във Варна. На нея ще бъдат обсъдени повдигнати проблеми във връзка с настояването пред някои производители да променят подадените от тях данъчни декларации през последните 2-3 години, за да декларират получените суми от националните доплащания.

„Според решение на МС тези средства са необлагаеми, но в области като Силистра, Шумен, Хасково и др. то не се изпълнява, за разлика от Благоевград и Кърджали, където няма такъв проблем”, заяви председателят на асоциацията Цветан Филев. Темата ще бъде засегната на предстоящия Консултативен съвет, а вероятно и на следващо заседание на комисията по земеделие в парламента. „Каня г-н Филев да участва в заседанието, където ще предложа да му бъде дадена думата, за да представи проблемите”,  обяви народният представител г-н Адамов.

По време на срещата бяха обсъдени и евентуалните промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, каквито вече са предложени в различни варианти в Народното събрание. Във връзка с тях производителите също имат мнение, с което държат да запознаят законотворците.